Şahutoğlu, “Burada konusunda uzman, gerçekten bu işle ilgilenen üreticilerimizin bu bilgilerden faydalanabileceği, aynı zamanda da özgürce soru sorabileceği, kafalarındaki soru işaretlerini giderilebileceği bir konferans olacak. Tüm çiftçilerimizi bu konferansa katılım sağlamalarını, aynı zamanda akıllarda kalan soruları sormalarını, aynı zamanda da tarımın bu iklim değişikliği sürecinde doğru bir planlamayla tekrardan hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz. Burada tarımın tüm paydaşlarının bu değerli konferansa konusunda uzman kişilerin vereceği bilgilerin ışığında beraber toplanmaya davet ediyorum...”
-MERSİN TARIMININ GELECEĞİ BU KONFERANSTA KONUŞULACAK...
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğinde; ‘Üretmezsek Tükeniriz’ başlığıyla ‘Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama Konferansı’nın bu yıl 3.’sü yapılacak. Üretici ve mühendisi alanında uzman konuklarla bir araya getirecek olan konferans; 27 Ocak Cumartesi günü saat 10.00’da Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası , Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğinde; ‘Üretmezsek Tükeniriz’ başlığıyla ‘Küresel İklim Değişikliği Sürecinde Tarımsal Planlama Konferansı’nın bu yıl 3.’sü yapılacak.
Küresel ısınmadan en çok etkilenen iller arasında olan tarım kenti Mersin için alınacak önlemlerin ve yapılacak projelerin konuşulacağı konferansa; alanında uzman, birbirinden değerli konuşmacılar katılacak. Üretici ve mühendisi, alanında uzman konuklarla bir araya getirecek olan konferans; 27 Ocak Cumartesi günü saat 10.00’da Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Şahutoğlu: “Üreticilerin kafalarındaki soru işaretlerini giderilebileceği bir konferans olacak...”
İklim değişikliğinin son 30 yılda yaşamın her alanını olumsuz etkilediğini söyleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, bu olumsuz etkiden en büyük zararı tarımın aldığının altını çizdi. Yaşanılan iklim değişikliğinin bitkilerin gelişiminden verimliliğine kadar her konuda olumsuz etkilerini gözlemlediklerini kaydeden Şahutoğlu, “Bizlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu iklim değişikliğinin yaratmış olduğu etkileri göz önünde bulundurarak projeler geliştirdik. Tarımın yoğun yapıldığı ilimizde bizler bölgeye uygun iklim şartlarına uygun fide, fidan desteklerinde bulunduk. Konar-göçer olarak hayatını idame ettiren vatandaşlarımıza güneş paneli desteklerinde bulunduk. Sulama noktasında suyun etkin ve verimli kullanılması amacıyla kooperatiflerimize sulama boruları desteklerini gerçekleştirmiştik...” sözlerine yer verdi.
Yapılan desteklere ek olarak konferans ile tarımsal planlamanın ne kadar önemli olduğunu üreticiyle de paylaşma şansı yakalayacaklarını kaydeden Şahutoğlu, “Burada konusunda uzman, gerçekten bu işle ilgilenen üreticilerimizin bu bilgilerden faydalanabileceği, aynı zamanda da özgürce soru sorabileceği, kafalarındaki soru işaretlerini giderilebileceği bir konferans olacak. Tüm çiftçilerimizi bu konferansa katılım sağlamalarını, aynı zamanda akıllarda kalan soruları sormalarını, aynı zamanda da tarımın bu iklim değişikliği sürecinde doğru bir planlamayla tekrardan hak ettiği yere geleceğine inanıyoruz. Burada tarımın tüm paydaşlarının bu değerli konferansa konusunda uzman kişilerin vereceği bilgilerin ışığında beraber toplanmaya davet ediyorum...” diye konuştu.
Bucuge: “Çiftçiler ve mühendisleri konunun profesyonelleriyle buluşturuyoruz...”
Çiftçileri ve mühendisleri konunun profesyonelleri ile bir araya getireceklerini kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cem Bucuge, “Küresel iklim değişikliğinin kendini son derece hissettirdiği günümüzde konunun çok önem arz ettiğini düşündük. Çünkü tarım ekonomisine negatif etkileri var. Bunun dış ticaret açığına bile negatif etkisi var. Ondan dolayı bir planlama gerekiyor. Artık bir şeyler gecikmeden ön alınması gerekiyor. Biz de Mersin’de bu konunun paydaşları olarak ortaklıklarımızla konuyu irdeleyip dosya haline getirip bakanlığa da iletme arzusundayız...” diyerek, destek veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür etti.
İklim değişikliğinin çiftçileri etkilediğini kaydeden Bucuge, “Çiçek açmasından hasat döneminin gecikmesine, bu konularla ilgili dolu yağmasından hortumlara, az yağmur yağması veya az kar yağmasından dolayı susuzluğa negatif etkilerini üretici görmeye başladı. Bunlar kalite sorunu yaşatmaya başladı. Rekolte sorunu yaratmaya başladı. Önder çiftçilerimizin, ziraat mühendislerimizin ihracatçılarımızın artı üniversitemizdeki bilim insanlarının mutlaka bu konferansa katılmalarını şiddetle tavsiye ediyorum...” dedi.