Sevkiyatçılar ve Komisyoncular sorunlarını masaya yatırdı… | MERSİN MOZAİK

Sevkiyatçılar ve Komisyoncular sorunlarını masaya yatırdı…

Sevkiyatçılar ve Komisyoncular sorunlarını masaya yatırdı… mersinmozaik.com

Zincir market sayısındaki artışın sektörü zorladığı dile getirilen toplantıda ilgili marketlerin alımlarını bulundukları il ya da ilçelerdeki yerel hallerden yapmasının sağlanmasının çözüm olabileceği dile getirildi. Mersin Hali’ndeki komisyon ve sevkiyat bölümündeki dükkân sahiplerinin dükkânlarını kiraya verememesi ise bir diğer sorun olarak ele alındı. Konuyla ilgili Türkiye genelindeki uygulamaların incelenip ardından çözümü yönünde gerekli temasların kurulması kararlaştırıldı.

Mersin meyve sebze komisyoncuları ve sevkiyatçıları aynı masa etrafında bir araya gelerek ortak sorunlarına ortak çözüm aradı. Toplantıda zincir marketlerin alımlarını bulundukları il ya da ilçelerin meyve sebze hallerinden gerçekleştirmesi gerekliliğinden geçmişte olduğu gibi yeniden fiyat tespit komisyonu kurulmasına duyulan ihtiyaca, komisyon oranlarından haldeki dükkanların kiralanmasında yaşanan sorunlara kadar birçok konu ele alındı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Yaş Meyve ve Sebze Sevkiyatçıları Sektör Toplantısı düzenledi. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır moderatörlüğündeki toplantıya 1 No’lu Komite Üyeleri, Mersin Sevkiyatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Timurtaş ile sevkiyatçı ve komisyoncular katıldı. Daha önce ihracatçıların sorunlarını konuştuklarını hatırlatan Başkan Çakır, sektör sorunlarını konuşmayı ve çözüm aramayı sürdürdüklerini söyledi. Tek tek sorunların saptandığı toplantıda çözüm önerileri konuşuldu. Çözümler için hangi bakanlıklar, belediyeler, kurum ve kuruluşlarla temasa geçilmesi gerektiği değerlendirildi.

“Market alımlarını yerel hallerden yapmalı…”

Katılımcıların üzerinde en çok durduğu konu zincir marketler oldu. Zincir market sayısındaki artışın sektörü zorladığı dile getirilen toplantıda ilgili marketlerin alımlarını bulundukları il ya da ilçelerdeki yerel hallerden yapmasının sağlanmasının çözüm olabileceği dile getirildi.

Mersin Hali’ndeki komisyon ve sevkiyat bölümündeki dükkân sahiplerinin dükkânlarını kiraya verememesi ise bir diğer sorun olarak ele alındı. Konuyla ilgili Türkiye genelindeki uygulamaların incelenip ardından çözümü yönünde gerekli temasların kurulması kararlaştırıldı.

Üzerinde durulan diğer konu fiyatlar oldu. Bu konuda belli bir istikrar sağlanmasının önemi vurgulanan toplantıda geçmişte olduğu gibi Fiyat Tespit Komisyonu’nun yeniden kurulması halinde doğru fiyat belirlenebileceği vurgulandı.

Meyve sebze komisyoncularının hem üreticiye avans hem de sevkiyatçıya vadeli mal vermesi nedeniyle yaşadığı finansal sorunlara da değinildi. Özellikle yüksek enflasyon ortamında bunun önemli bir sorun teşkil ettiği ifade edilerek vadelerin daha kısaltılması gerektiğine dikkat çekildi. Toplantıda ayrıca komisyon oranlarının artırılması gerektiği de ele alınan konular arasında yer aldı.