CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, DEPREMİN 1. YILINDA HATAY’DAYDI... | MERSİN MOZAİK

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, DEPREMİN 1. YILINDA HATAY’DAYDI...

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, DEPREMİN 1. YILINDA HATAY’DAYDI... mersinmozaik.com

Kış, “Hatay halkının ve tüm diğer deprem bölgelerinde yaşayan depremzedelerimizin talebi, yaşanan mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesi ve normal hayatlarına devam edebilmesidir. Bunun içinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz...”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in beraberindeki heyette yer alan Kış, depremin ardından geçen 1 yıl sonrasında depremzedelerle bir araya geldi, bölgede incelemelerde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin gerçekleştiği sabah saatlerinde Hatay’da depremzedelerle olan CHP’li Kış, yaşanılan felaketin, acının dün gibi taze olduğunu ifade etti.

365 gün sonra bölgede gözle görülür bir iyileşme olmadığına dikkat çeken Kış, her bir depremzedenin aynı acıyı yaşamaya devam ederken, barınma, sağlık, enkaz kaldırma, geçim ve üretim sıkıntılarının da çözülemediğini belirtti.

Depremin gerçekleştiği saatlerde, 04.17’de saygı duruşu ve anma törenine katılan CHP heyeti, bölgede bir dizi programa katıldı ve depremzedelerle bir araya geldi.

Konteyner kentleri gezerek depremzedelerin sıkıntılarını dinleyen milletvekili Kış, aradan 1 yıl geçmesine rağmen, AKP hükümeti tarafından söz verilip bitirilemeyen kalıcı konutların teslim edilmemesine tepki gösterdi.

Türk milletinin tarihte görülmemiş bir acı karşısında kenetlendiğini, büyük bir dayanışma örneği göstererek acıları paylaştığını ifade eden CHP’li Kış, aynı dayanışmayı hükümetin gösteremediğini ve deprem bölgesinde sorunların devam ettiğini belirtti.

Depremzedelerin acılarının hala çok taze olduğuna değinen Kış şunları söyledi:

6 Şubat Depremlerinde 11 ilde toplam 518 bin konut yıkılmış ve ağır hasar almışken, depremin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 yıl içinde tüm konutları yapıp teslim edeceği sözünü vermişti. Ancak bölgeye bakıyoruz. Yarısı bile tamamlanmamış. Cumhurbaşkanı Erdoğan bitirilen konutların teslim törenini bile siyasi propaganda aracı haline getiriyor. Sonra çıkıp, acıları hala dinmemiş olan depremzedeleri tehdit ediyor ve oy vermezseniz hizmette yok diyebiliyor. Bu büyük bir utançtır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ben Mersin Milletvekili olarak depremi en yakından hisseden ve yaşayan biri olarak, tıpkı bir yıl önce haberi aldığımız ilk dakikalardan itibaren olduğu gibi şimdi de buradayız. Tüm milletvekillerimiz ile buradayız.

Gördüğümüz manzara şu ki; depremzedelerimiz seslerinin duyulmadığını, barınma, sağlık, geçim, temizlik, eğitim, iş başta olmak üzere sorunlarının çözülmediğini belirtiyorlar ve de haklı olarak çok tepkililer. Kalıcı konutların bir an evvel bitirilmesini bekliyorlar.

Aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan CHP Milletvekili Kış, bölgeyle ilgili çok önemli uyarılarda bulunarak,“Depremin hemen ardından bölgede yaptığımız incelemelerde asbest tehlikesine dikkat çektik. Bugün, 1 yıl sonra burada bakıyoruz ki hiçbir önlem alınmadan gerekli tedbirler alınmadan enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Deprem sonrası ortaya çıkan enkaz doğru bir şekilde bertaraf edilemediği takdirde yeraltı sularına, tarım arazilerine, çevre ve insan sağlığına zarar vereceğini belirtmiştik. Afet bölgesindeki 11 ilimizde yıkılan binaların atıklarının önceden bir planlama olmadığı için kontrolsüz bir şekilde boş arazilere döküldüğü söylenmektedir. Birçok vatandaşımız kanser riski ile karşı karşıyadır. Bu binaların çevresinde insanlar yaşıyor ve yıkım yaparken çevreye ciddi bir toz bırakıyorlar. Bu tozun içinde silikat, asbest ve başka birçok zararlı madde var...”görüşlerini dile getirdi.

21 yıldır iktidarda olan bir hükümetin depremin hemen ardından verdiği sözleri yerine getiremediği için sınıfta kaldığını belirten Kış, “Depremzedelerimiz, eksikler, çözülemeyen sorunlar ve üzerine bir de tehditlerle yeni mağduriyetler yaşamaya devam etmektedir...” dedi.

Kış bölgeye ilişkin şunları belirtti; “Hatay halkının ve tüm diğer deprem bölgelerinde yaşayan depremzedelerimizin talebi, yaşanan mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesi ve normal hayatlarına devam edebilmesidir. Bunun içinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz...