Vali Pehlivan, Dünya Bakliyat Günü Programında… | MERSİN MOZAİK

Vali Pehlivan, Dünya Bakliyat Günü Programında…

Vali Pehlivan, Dünya Bakliyat Günü Programında… mersinmozaik.com

Programa; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, KKTC Başkonsolosu Zalihe Mendeli, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürleri, odaların, meslek kuruluşlarının ve STK’ların temsilcileri ve iş inşanları katıldı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan edilen ve Uluslararası Bakliyat Konfederasyonunun (GPC) Birleşmiş Milletler nezdindeki  girişimleri neticesinde 2017 yılında ilan edilen Dünya Bakliyat Günü vesilesiyle düzenlenen programa katıldı.


Vali Pehlivan, Mersin Ticaret Borsası tarafından düzenlenen programda ilk olarak 10 farklı bakliyat ürününden yapılmış olan 120 çeşit yemeğin sergilendiği sunumu gezerek yapılan yemekler hakkında bilgiler aldı.


Bakliyatın özellik ve önemine dikkat çeken Vali Pehlivan, programda yaptığı konuşmasında; “Dünyada ve ülkemizde çok çeşitli sektörler var. Bazıları tarımda, bazıları sanayide kümelenmiş vaziyette faaliyetlerine devam ediyorlar. Her meslek grubunun da kendi faaliyet alanlarını ön plana çıkarmaya yönelik yerel ve ulusal kapsamda belli günleri var. Birleşmiş Milletler, 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı olarak ilan etmişti. Bunun üzerine, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu belirli bir gün olmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler nezdinde yaptığı görüşmeler neticesinde, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü olarak kabul edildi. O günden bugüne değişik etkinliklerle icra ediliyor. 


Biz de İlimizde gelenek olduğu üzere, Mersin Ticaret Borsasının ev sahipliğinde bugünü 10 Şubat’ı takip eden hafta itibariyle icra ediyoruz. Buradaki maksat, özellikle de bakliyat gibi önemli bir üretim ve pazarlama sektörüne dikkat çekmektir. Bu işin üretim, işleme, paketleme, pazarlama, ihracat, pazarlara ulaştırma boyutu var. Bir de elbette ki beslenme ve gıda boyutu var. 


Bakliyat özellikle protein kaynağıdır. İnsan beslenmesindeki, bitkisel kaynaklı proteinlerin %22’sini bakliyat teşekkül ediyor. Karbonhidrat olarak da %7’ye tekabül ediyor. İnsan beslenmesi yanında hayvanların beslenmesi konusunda da %38 nispetinde bakliyattan nasipleniliyor. Hayvan beslenmesindeki %5 nispetindeki karbonhidratta bakliyattan elde ediliyor. 


Bakliyat denilince fasulyeden nohuta ve mercimeğe kadar birçok ürün aklımıza geliyor. Ülke olarak biz de dünya genelinde üretilen 96 milyon ton bakliyat düşünüldüğünde azımsanmayacak bir kapasiteye sahibiz. Bu sene üretilen 1.3 milyon ton bakliyatla dünyada, nohutta 3., mercimekte de 4. sırada bulunuyoruz. Ürün arzında son otuz yılda belli bir gerileme olduğu söylenebilir. Ama son yıllarda devletimizin, Tarım ve Orman Bakanlığımızın üretim politikaları çerçevesinde sağlamış olduğu teşviklerle 1 milyon tondan 1.3 milyon tona çıktı. Dolayısıyla üretim arzında giderek bir artış söz konusudur. 


Geçtiğimiz hafta sonu Sayın Tarım ve Orman Bakanımız, İlimize teşrif etmişti ve İlimizdeki A'dan Z'ye bütün tarım faaliyetlerini değerlendirme fırsatımız oldu, sektör toplantıları yaptık. Bu toplantılarda, tarım sektörünün temsilcileri düşüncelerini, taleplerini, önerilerini dile getirdiler. Bunlar içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla başlatmış olduğu, ürün arz güvenliği konusu ön plana çıktı. Dünyadaki bütün ülkelerin Kalkınma Programlarında, bizim de 12. Kalkınma Programımızda ürün arz güvenliği konusu ayrı bir başlık teşkil ediyor. 


Dünyada gıda güvencesi denilen bir kavram var. Aynı şekilde gıda arz güvenliği olarak ifade edilen bir kavram var. Bu kavramlar insan ve bütün canlıların yaşamı için gerekli olan besin maddelerinin üretilmesi ve tedarik zincirlerinin de sekteye uğramadan, üreticiden tüketiciye güvenli bir şekilde ulaştırılmasını ifade ediyor. Bunu yaparken de arz talep dengesinin, izlenecek üretim politikalarıyla ve planlamalarla standart bir seviyede tutulması ve bunun ülkeler bazlı kalkınma politikaları ve programlarıyla şekillendirilerek planlanması gerekmektedir.


Ülkemizdeki hem üretim hem pazarlama kısmıyla tarımdaki bütün üretim dallarında bunu sağlamamız icap ediyor. Mersin olarak da Tarım ve Orman Bakanlığımızın çıkarmış olduğu kanuni düzenlemeler çerçevesinde bunun hazırlıklarını başlattık. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzdeki ilgili birimlerimizle birlikte, ürünü en kaliteli ve verimli şekilde, belli bir plan dahilinde üretmemiz ve bu şekilde yıllık fiyat dalgalanmalarının da büyük ölçüde önüne geçmek hedefleniyor.


Bakliyat, ürün olarak İlimizde çok üretilmese de sanayi kümeleşmesinin,bakliyat işleme tesislerinin %70’i İlimizde bulunuyor. 250 civarında firma bu alanda faaliyet gösteriyor. Bu firmalarımız faaliyetlerini gösterirken, ihracat odaklı bir anlayışla yola devam ediyorlar. %80-90 oranında bakliyat alanındaki ihracat, İlimizden gerçekleşiyor. Bu alandaki girişimler istihdam ve yeni yatırımların önünü açıyor. 


Bu vesileyle bugün bir araya gelmemize vesile olan ve sağlık kaynağı olan bakliyatın, özellikle protein ve karbonhidrat kaynağı olan bakliyatın tüketimiyle ilgili bu etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum, etkinliğe ev sahipliği yapan Ticaret Borsası’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.


Programda; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen birer konuşma gerçekleştirdi.

Programa; Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, KKTC Başkonsolosu Zalihe Mendeli, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İlçe Belediye Başkanları, İl Müdürleri, odaların, meslek kuruluşlarının ve STK’ların temsilcileri ve iş inşanları katıldı.