ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 121. SAYISI OKURLARLA BULUŞTU... | MERSİN MOZAİK

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 121. SAYISI OKURLARLA BULUŞTU...

ARATOS FELSEFE DERGİSİ’NİN 121. SAYISI OKURLARLA BULUŞTU... mersinmozaik.com

Pişmanlık, "Yerel değerleri evrensel kültürle buluşturmaya yönelik amacımız, yaşadığımız ve yayınlandığımız kentin tarihsel birikimi içinde var olan felsefe geleneği ile burada yetişmiş filozofların ışığında bir aydınlanma çabasıyla çıktık yola. Aratos dergisinin 121 sayısı, dergi adına yaptığımız söyleşiler, imza günleri, sinemada film gösterimleri, tiyatro çalışmaları, tiyatro, operaya gidiş organizasyonları, 80 kadar ayrı basım kitap yayıncılığı, felsefe okulu dersleri, sergiler, konserlerle dolu dolu bir 20 yıldan söz ediyoruz...",

Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci filozof Tarsuslu Aratos’tan alan ve 20 yıldır dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanan dergi, zengin içeriğiyle dikkat çekiyor.

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olan Aratos derginin, 121. sayısının konu ve yazarları şöyle: Dolu Dolu Bir 20 Yıla Bakarken Tarsuslu Filozof Aratos’a Selam Olsun/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/ Düşündüren Karikatürler, Eylül Bozumuydu. O Gece Yürüyüşlüydü (Havva Ağral), Şehir Işıkları Yanarken (Umut Yelkenci), Hilmi Ziya Ülken’in Ders Notları: Yeni Zamanlar Felsefesi (Doç. Dr. Mustafa Günay), Bu Ülkede Kadın Olmak... (Ebru Bozcuk), Che Guevara'nın İntikamını Alan Sinemacı Kadın: Monika Ertl (Onurlu İnsanların Kavgasıdır Sürdürdüğümüz, (Ali Özenç Çağlar), Uğur Pişmanlık’ın Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme (Doç. Dr. Aydın Çam), Ayrılık Üzerine (Ahmet Ünal).

Aratos Felsefe dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık da derginin 121. sayının Dolu dolu bir 20 yıla bakarken Tarsuslu filozof Aratos’a selam olsun” başlıklı sunuş yazında şunları söylüyor; Aratos, Ocak 2004’te yayınlanan ilk sayısı yola çıkmıştı. Şimdi, Aratos 20 yaşındadır. Metropol kentler dışında Anadolu’da taşra diye anılan yerelliklerde dergi çıkarmak ve yayınını sürdürmek oldukça zordur.

Anadolu kentlerinde kültür ve sanat amaçlı yayınlanan pek çok yerel derginin yayın hayatının uzun olmadığına tanık oluruz. Çoğunlukla ekonomik nedenlerle kapanan dergilerle kentlerimiz adeta bir dergiler mezarlığına dönüşmüştür.

Şiir, öykü ya da genel olarak kültür sanat amaçlı dergilerin, ülkenin ağır ekonomik koşullarında birer ikişer yayına ara vermesi ya da kapanması kültürel üretimin ve yaşamın çoraklaşması anlamına da geldiği çok açıktır.

Aratos Felsefe Dergisi olarak 121. sayı ile 20 yıllık bir yayın haline gelmiş olması hiç de kolay olmadı. Hiç kuşkusuz, Aratos’un bu uzun soluklu yolculuğunda başta yazarları ve okurları ile destek veren kuruluşların katkısı son derece önem taşıyor.

Aratos’un var eden yazar ve okurlarımıza, destek veren kişi ve kuruluşlara yürekten teşekkür ediyoruz.

Yerel değerleri evrensel kültürle buluşturmaya yönelik amacımız, yaşadığımız ve yayınlandığımız kentin tarihsel birikimi içinde var olan felsefe geleneği ile burada yetişmiş filozofların ışığında bir aydınlanma çabasıyla çıktık yola.

Aratos dergisinin 121 sayısı, dergi adına yaptığımız söyleşiler, imza günleri, sinemada film gösterimleri, tiyatro çalışmaları, tiyatro, operaya gidiş organizasyonları, 80 kadar ayrı basım kitap yayıncılığı, felsefe okulu dersleri, sergiler, konserlerle dolu dolu bir 20 yıldan söz ediyoruz.

Antik çağda yaşamış Aratos’un günümüze yansıyan ışığının altında üretiyor ve paylaşıyoruz.

Dergimizin bu sayısı, başta Tarsuslu filozof Aratos olmak üzere tüm emeği geçen ve katkıda bulunanlara armağan olsun, selam olsun...