Hasan Basri İnan,” Resme olan yakınlığım küçük yaşlarla başladı. Babam’ın bana yaptığı resimler o zamanlarda hep güzel gelirdi..” | MERSİN MOZAİK

Hasan Basri İnan,” Resme olan yakınlığım küçük yaşlarla başladı. Babam’ın bana yaptığı resimler o zamanlarda hep güzel gelirdi..”

Hasan Basri İnan,” Resme olan yakınlığım küçük yaşlarla başladı. Babam’ın bana yaptığı resimler o zamanlarda hep güzel gelirdi..” mersinmozaik.com

40’dan fazla karma sergiye katılan Hasan Basri İnan, 7. Kişisel sergi hazırlığının çalışmalarını yürütüyor...

Sanat söyleşilerinin konuğu gelecek vaat eden, kendi renk ve çizgilerini yaratan akademisyen ressamlarımızdan Hasan Basri İnan…

7.Kişisel sergisine hazırlanan İnan, Ressam Ahmet Yeşil ve Kadir Akyol’un kendisine yol gösterici olduklarını dile getirdi

Hasan Basri İnan’la son çalışmaları üzerine konuştuk.

-Sevgili Hasan Basri okurlarımız sizi tanıyor olsa da kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

-1992 yılında Malatya’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimini Mersin’de tamamladım. 2011 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne dereceyle girdim. 2015 yılında Seramik Bölüm birincisi ve Güzel Sanatlar Fakülte ikincisi olarak mezun oldum. 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Seramik Bölümü, Yüksek Lisans Programını 1.lik ile kazandım. 2011 yılından beri, Ressam Ahmet YEŞİL’ in rehberliğinde çalışmalarımı sürdürmeye devam ediyorum. Bu eğitim süreci, Ahmet hocamın yol göstericiliği ile devam ediyor. Hatta katıldığım ilk resim yarışmasında, Ahmet hocamın bana verdiği tuvalle katılıp, ilk ödülümü o şekilde almıştım. Türkiye Seramik Derneği ve Seramik Sanatı Eğitimi Ve Değişimi Derneği üyesiyim. 6 kişisel, 40’dan fazla karma sergi, 10’dan fazla ulusal ve uluslararası jürili sergiler, Workshoplar, Sempozyumlar ve Çeşitli Etkinliklerde yer aldım. 5 Ulusal, 5 Uluslararası ödülüm bulunmaktadır. 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Bölümü Yüksek Lisansımı tezimi yazarak mezun oldum. Tez konusu, “Seramik Form ve Yüzeylerde Resimsel Anlatımlar ve İmgelerdi.” 2016 yılından bu yana çalışmalarını Mersin’deki atölyemde sürdürmekteyim.

-Resme tutkun gençlerin ufkunu açmak adına, resme nasıl başladınız?

-Resme olan yakınlığım küçük yaşlarla başladı. Babam’ın bana yaptığı resimler o zamanlarda hep güzel gelirdi. Ondan kaynaklı bende resim yapamaya başladım. İlkokul ve ortaokulda yaptığım resimler öğretmenlerim tarafından hep sınıf panosuna ya da okulun panosuna asılırdı. Böyle olunca ben daha çok resim yapmaya başladım ve resim yaptıkça da mutlu oluyordum. Ortaokuldayken sınıf öğretmenimiz bizlere, “ileride hangi mesleği yapmak istiyorsunuz” konulu bir kompozisyon yazmamızı istemişti. Ben oraya iki şey yazmıştım. İlki futbolcu olmak, ikincisi ressam olmaktı. 9 yıl amatör olarak bazı kulüplerde futbol oynadım. Daha sonra bırakıp, resme yöneldim. Resme yönelmemde dayımın rolü büyüktür. Evimizin karşısında daha önceden fark etmediğim Kadir Akyol’un resim atölyesi vardı. Güzel Sanatlara hazırlanmak için ilk onun yanına gitmiştim. Güzel sanatları kazanınca o da beni Ahmet Yeşil ile tanıştırmıştı. Bu iki güzel insan hayatımdaki dönüm noktalarından en önemlisi oldular.

Kadir Akyol’un ve Ahmet Yeşil’in benim üzerimde tarif edilemeyecek kadar emekleri vardır.

Yardımlarını benden hiç esirgememişlerdir. Katıldığım ilk resim yarışmasında Ahmet hocamın bana verdiği tuvale resim yapmıştım ve o resimle de ödül almıştım. Bunun bendeki yeri çok özeldir. Hala o resmimi saklarım. Ne kadar da almak isteyen kişiler olduysa, kimseye veremedim. Bazı şeylerin manevi değeri, maddi değerden daha ağırdır. Bir sonraki yıl yine bir resim yarışmasına katılmıştım. Yine tuvalimi Ahmet hocam vermişti. Ve yine ondan da ödül almıştım. O resimde hala bende duruyor. Keşke her insanın hayatına böyle derinden dokunan ve o kişiyi özel hissettiren birisi olsa diyorum. Ahmet Yeşil ile beraber yurtiçi-yurtdışı sergilere, sempozyumlara gidiyorum. Bizleri oradaki sanat ortamına sokuyor. Yeni insanlarla tanışmamıza vesile oluyor.

-Biraz da ileriye dönük projelerinizden söz eder misiniz?

-Tabii ki. Galeri Soyutun her yıl kendi sanatçıları ile düzenlemiş olduğu Frekans Sergisi ve Yeni Aralık sergilerine hazırlanıyorum. Onun dışında, Galeri Soyutun yeni açılacak olan sanat galerisinin açılış sergisi bir aksilik çıkmazsa bu Kasım ayının sonunda olacak. Ankara’daki sanat severlere şimdiden bu müjdeli haberi verelim. Galeri Soyut Türkiye’nin çok önemli ve nitelik barındıran sayılı galerilerinden birisi ve Ankara’nın Çayyolu’ nda açılacak yeni galerisi de büyük bir ses getirecek.

Bunun dışında, Aralık ayında yapılması beklenen ve Mersin de açılacak bir serginin de müjdesini yine sizin rehberliğinizde vermek isterim. Yenişehir Belediyesi, Ahmet Yeşil Sanat Galerisinde gerçekleşecek bir karma resim sergisi üzerine de çalışmalarım devam ediyor. Sergiye katılacak her sanatçı Minimal boyutlardaki resimler yapacak. Birde İstanbul’da Galeri Diani’de düzenlecek 12x12cm Eve Dönüş Sergisi olacak. Küratörlüğünü resim sanatçısı Şükrü Karakuş yapmaktadır. 3 yıldan beri bu etkinliğin içinde yer alıyorum. Çok değerli hocalarımızın da yer aldığı bu sergi den kısaca söz etmek isterim. Bu serginin ilk ayağı yurtdışında oluyor. Bu ülkeler Portekiz, İspanya, Fransa. Daha sonra Türkiye’ye geliyor. Ev sahipliğini de Galeri Diani yapıyor. İstanbul’daki çok köklü galerilerden birisidir. Ve son olarakta Mart-Nisan 2022 de İzmir Karaca Kültür Merkezi’nde 7. Kişisel Sergimin açılışı olacak. Büyük yoğunluğum bu sergiye hazırlanmakla geçiyor. Süprizi kaçmasın diye, şimdilik bu kadarını söyleyebilirim.