Tekrar köy olmak istiyorlar… | MERSİN MOZAİK

Tekrar köy olmak istiyorlar…

Tekrar köy olmak istiyorlar… mersinmozaik.com

Mahalleye dönüşmenin aleyhlerine olduğunun savunan Mehmet Ali Tor, her aya fazladan 100-150 bin lira arasında fazladan para ödemekten usandıklarını belirterek, tekrar köy olmak istediklerini söyledi...

Mezitli'ye bağlı mahalle statüsüne dönüşmenin aleyhlerine olduğunu savunan Doğulu köyü sakinleri eski günleri aradıklarını söylediler.

Genelde narenciye ve sebze yetiştirilen köyün en önemli sorunu sulama suyu ve kanalizasyon şebekesinden yoksunluk.

Sulamanın büyük ölçüde artezyenle karşılanması ağır elektrik külfetini de beraberinde getiriyor.

Köy tüzel kişiliğinin kalkmasına paralel çok kayıplarının olduğunu vurgulayan Mehmet Ali Tor, her ay 100-150 bin lira arasında elektrik parası verdikten usandıklarını belirterek,”Mahalleye dönüşmek bizi mağdur etti. Birçok avantajımızı kaybederken gerekli belediye hizmetlerini görmüyoruz. Örneğin en büyük ihtiyaç kanalizasyon şebekesi yoktur. Dereden akan suya bakmayın, daha birkaç gün akıyor. Sulama suyunun neredeyse tamamı motopompla yer altından çekilerek karşılanıyor, daha önce indirimli kullandığımız elektrik normale döndü, köy olarak her aya 100-150 bin lira arasında fazladan para ödüyoruz. Bizi ya tekrar köy yapsınlar ya da ceryanı ucuz verip belediye hizmetlerini sağlasınlar. Zaten ürün para etmiyor girdilerde artınca köylü sıkıntı çekiyor. Eskiden tek ilaç kullanırdık, şimdi en az beş çeşit ilaç veriyoruz…”dedi.

Tarım sigortasının da adil olmadığını savunan Tor.”Bizden tarım işvereni adı altında aylık 1000 lira pirim kesiyorlar, 5-6 dönüm yeri olan adam nasıl işveren olur, yıllık geliri 15 bin lirayı bulmuyor, ama sağlık sigortasından yararlanmak için mecburen boyun eğiyor. Onca pirim ödeyip emekli olduğumuzda ise 1500-2200 lira arasında aylık bağlanıyor. İhtiyaçlarınızın çoğunu köyden karşılamasak acımızdan ölürüz. Bir bardak çay 2 lira oldu, zamlar taş olup başımıza yağıyor. Bu yanlış düzenlemenin değiştirilmesini istiyoruz…”şeklinde konuşarak sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.