Mersin’de çöküntü bölgeleri … | MERSİN MOZAİK

Mersin’de çöküntü bölgeleri …

Mersin’de çöküntü bölgeleri … mersinmozaik.com

Camişerif, Kiremithane, Kültür, Mahmudiye, Mesudiye ve Çankaya mahallelerinde bulunan özgün kent mimarisinin özelliklerini taşıyan yapılara doğrudan müdahale edilememesi, yeni yapılaşmanın önünü kesen bir başka engele dönüşüyor.

Belediyelerin paylaşımdan uzak tutu kentte sorunlar oluşturuyor.

Kent merkezinin konuta doymasının yanı sıra, oluşan yeni talebin başta Yenişehir olmak üzere batıya kayması sonucu bölge yapsatçı müteahhitlerin gözünden düştü. Anılan bölgelerde inşaat sektörü durma noktasına gelirken, arada bir göze çarpan tek tük yapılaşmalar ise doyurucu ölçüde değil.

Bahçe, Turgut Reis, Kiremithane, Kültür, Mahmudiye, Mesudiye, İhsaniye, Çankaya, Camişerif ve Yeni Mahalle gibi yerleşim birimlerinden oluşan 1970 yılının öncesi Mersini’ne yıllardır neredeyse çivi çakılmıyor.

Camişerif, Kiremithane, Kültür, Mahmudiye, Mesudiye ve Çankaya mahallelerinde bulunan özgün kent mimarisinin özelliklerini taşıyan yapılara doğrudan müdahale edilememesi, yeni yapılaşmanın önünü kesen bir başka engele dönüşüyor.

Yıllardan beri çekirdek Mersin’de yaşama geçirileceği dillendirilen kurtarma projesi hakkında da bir hareketlilik yaşanmadığı gözlenirken, Kentsel Dönüşüm Projesi Ataş alanına uygulandı.

TOKİ’nin kent gerçekleriyle örtüşmeyen projeleri yaşama geçirmek istemesinin, yasal dayanağı bulunsa da demokratik olmadığını belirten Mimarlar Odası önceki başkanların Sabri Konak,” Ülkenin gelişme stratejisine göre lojistik bölge ilan edilen Mersin’de kentsel gelişim palanı tamamlanmadan tepeden alınma kararlarla projeler uygulanmasını doğru değil. Kent bileşenlerinin görüşü göz önüne alınmadan yaşama geçirilmek istenen projelerin yasal dayanağı bulunsa da demokratik olmayıp, ‘Biz yaptık oldu’ anlayışının ürünüdür. TOKİ, elinde bulunan yetkiyle belediyelere rağmen dilediği projeyi, dilediği yerde uygulama şansına sahip. Ne acıdır ki TOKİ’ye bu hakkı yerel yönetimleri güçlendireceğini söyleyen AKP iktidarı vermektedir. Çekirdek Mersin olarak anılan kent merkezi tamamen atıl bir konumda olup, ticari yaşam bitme noktasına gelmiş durumda. Teknik çevreler yapılan toplantılarda görüşlerini dile getiriyor. Ağırlıklı olarak ticari bakış açısına konumlandırılan bölgenin geleceğe dönük yapılanmasını öngören plan tamamlanmadan Kentsel Dönüşüm Projesi adına konut inşa etmek mantıklı değildir. Bölgenin tüm sorunları çözülüp tek konutu mu eksik kaldı? Bu çarpık yaklaşımı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Mersin’in geleceğini etkileyecek olan Kentsel Dönüşüm Projesinde yönlendirici ve katılımcı konumda bulunan belediyelerin olaya gerektiği gibi müdahil olmamalarıysa başlı başına büyük bir sorundur.” görfüşlerin, dile getirmişti