Engellilerden çağrı... | MERSİN MOZAİK

Engellilerden çağrı...

Engellilerden çağrı... mersinmozaik.com

Cadde ve sokak kaldırımlarındaki engelli rampaları, kural tanımayan dikkatsiz araç sürücülerinin hatalı parka etmeleri sonucu kapatılarak kullanılmaz hale geliyor!

 Kentin cadde, sokak ve kaldırımlarında yoğun karmaşa egemen!

Çarpık kentleşmeye bağlı oluşan trafik karmaşasına kişisel ve kurumsal duyarsızlıklar da eklenince yayaları adına da risk unsuruna dönüşüyor!

Vatandaşların benmerkezci davranışına denetim eksikliği de eklenince özelikle engellilerin hareket alanı daralarak yaşama karışmaları güçleşiyor!

Zaman zaman yaptığım sohbetlerde kendilerine dönük hizmetlerin yetersizliğinden yakınan engelliler, Mersin’inin sadece ismi büyükşehir olduğunu söylüyorlar!

Bir anlamda haksız da değiller hani!

Yasal zorunluluğa karşın Büyükşehir Belediyesi’ninkiler de olmak üzere toplu taşıma araçlarının birçoğunda engellilere dönük düzenlemeler yapılmış değil!

Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen kaldırımlardaki kör yoluna otobüs durağı konduruluyor!

Cadde ve sokak kaldırımlarındaki engelli rampaları, kural tanımayan dikkatsiz araç sürücülerinin hatalı parka etmeleri sonucu kapatılarak kullanılmaz hale geliyor!

Ayrıca yanlış konumlandırılan yayı geçitleri, araçlarla kapatılan engelli rampaları, gelişigüzel seyyar tezgâhları, büyükşehirden çok kasaba görüntülerini çağrıştırıyor.

Herkesin potansiyel birer engelli adayı olduğuna dikkat çeken görüştüğümüz engelliler, kendilerine daha çok sözde engelsizlerin çeşitli engeller yarattığını belirterek,”1993 yılından beri büyükşehir olarak anılan Mersin’de engellilere dönük düzenlemelere gerekeli özen gösterilmiyor. Ortopedik engellilerin yaşama daha rahat katılımlarını sağlamak adına yeterli önlemlerin alındığını söyleyemeyiz. Görme engelliler için yol ve ışıklarda sesli ikaz yetersiz. Toplu taşıma araçları büyük ölçüde donanımsız. Kaldırımlarda yer verilmesi gereken engelli rampaları çok yerde yoktur, olanlar da dikkatsiz araç sürücülerince kapatılarak kullanılmaz hale getiriliyor. Toplumda herkes olayın kendine dönük yüzünü kolluyor. Oysa herkes potansiyel engelli adayıdır. Bu konuda en büyük sorumluluk yetkili makamların, gerekli denetimler yapılarak kural tanımazlığın önüne geçilmelidir...”şeklinde konuşarak ihmal ve ihlallerinin önlenmesini istiyorlar.