Mersin turizme yönelmelidir... | MERSİN MOZAİK

Mersin turizme yönelmelidir...

Mersin turizme yönelmelidir... mersinmozaik.com

Mersinlilerce Viranşehir olarak bilinen ve geçmişi M.Ö 17. yüzyıla uzanan, literatürdeki ismini ise M.Ö 67 yılında korsanlara karşı zafer kazanan Romalı Komutan Pompeius’tan alan Pompeiopolis, uzun yıllardan beri devam eden kazı çalışmalarına karşın hâlâ sonuca ulaşamadı.

Mersin’in nüfusu dış göç ve kendi dinamiğiyle hızla artıyor.

Her ne kadar yeni yatırımların yapıldığı söylense de kaynaklar yetersiz kalıyor.

Bölge insanı geçmişte ağırlıklı olarak tarım ve balıkçılıkla geçimini sağlamış.

Şimdilerde zamanında gerekli önlemler alınmadığı için her iki kaynakta yetersiz kalıyor. Çiftlik balıkçılığı deniz ürünlerine alternatif olurken, tarım ve hayvancılığı ise ithalat ve maliyet artışı kısırlaştırdı.

Örneğin narenciyesi bir yıl para etse iki yıl dalında kalıyor!

Turizm deseniz Kızkalesi’nin dışında neredeyse yok gibi!

Mevcut potansiyeller ise evlenme çağını geçen kızın çeyizi gibi sandıkta el atılmayı bekliyor!

Mersinlilerce Viranşehir olarak bilinen ve geçmişi M.Ö 17. yüzyıla uzanan, literatürdeki ismini ise M.Ö 67 yılında korsanlara karşı zafer kazanan Romalı Komutan Pompeius’tan alan Pompeiopolis, uzun yıllardan beri devam eden kazı çalışmalarına karşın hâlâ sonuca ulaşamadı.

Çünkü Soli Pompeiopolis Antik Liman Kenti kazılarına yeterli kaynak ayrılmıyor. Bir şekilde özel mülkiyet dönüşen 300 dönüm taşınmazın kamulaştırılma için ihtiyaç duyulan para sağlanmıyor.

Yaklaşık 30 yıldır gündemde olup Kültür Bakanlığı, Mezitli Belediyesi ve diğer kurumlardan sağlanan harcamalar yetersiz kalıyor. Viranşehir Sütunlu Yol’da kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın, tamamlanması durumunda Akdeniz Bölgesi’nin en önemli Açıkhava Müzesi olacağını savladığı alanda kısıtlı olanaklarla yürütülen kazılar, görünen o ki daha uzun yıllar sürecek gibi!

Mezitli Belediyesi’nin başlattığı kazı çalışmaları, her ne kadar Valilikçe destekleniyor olsa da mevcut potansiyelin gün ışığına çıkarılmasında yetersiz kalıyor.

Dikkatlice izlendiğinde sessizliğin sesinin duyumsandığı tarihi alan, bütün ihtişamıyla gün ışığına çıkıp ziyaretçilerin ilgi odağı olacağı günleri bekliyor.

Kent yöneticileri ve iş çevrelerinin el atılmayı bekleyen bu kalıcı potansiyeli görmezden gelerek, bir dönem umutlarını bağladıkları kurvaziyer turizmi kapsamında kente uğrayacak gemilerse bir türlü gelmedi.

Merkezdeki  geçmişi asırlar öncesine işaretli Yumuktepe ayrı ihmal kurbanı!

Binlerce yatın uğrak yeri olacağı savlanan Marina,"Yap-işlet,devret"modeliyle kiraya verilerek Alışveriş Merkezine dönüştü!

Viranşehir Sütunlu Yol’da yürütülen kazı çalışmalarındaki ihmal etmişliğin diğer benzeri yıllardır sürüncemede bırakılan Kazanlı Turizm Bölgesi’nde de yaşanmaktadır.

Diğer yandan Karbogazı Kayak Merkezi Projesi’nin ihmal edilmişliği, Dağlık Kilikya’nın görmezden gelinen potansiyeli de kentin ekonomik ve sosyal kaynak kayıpları arasındadır.

Vakit geçirilmeden Mersin’in turizm potansiyeli harekete geçirilmelidir...