Atatürk Parkı böyle mi olacak? | MERSİN MOZAİK

Atatürk Parkı böyle mi olacak?

Atatürk Parkı böyle mi olacak? mersinmozaik.com

Projenin yaşama geçmesi durumunda Atatürk Parkı’nın denizle İsmet İnönü Bulvarı arasındaki alan konteynırlarla dolacak...

Mersinlilerin karşı çıktığı MIP’nin Atatürk Parkı’nın liman sahasına katma girişimi gündemdeki sıcaklığını koruyor.

Mersin Çevre Platformu’nun ilgili girişimin rant projesi olduğu yolundaki tezi geniş kilelerce de kabul görüyor.

Kamuoyunda Mersin'le özdeş Atatütk Parkı'nın varlığının olduğu gibi korunması görüşü egemen!

Projenin yaşama geçmesi durumunda Atatürk Parkı’nın denizle İsmet İnönü Bulvarı arasındaki alan konteynırlarla dolacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Atatürk Parkı’nın bir bölümünün liman kapsamına dahil edilmesi projesi, Mersin Çevre Platformu’nun girişimleriyle kesintiye uğrasa da MIP’nin ısrarı sürüyor.

Sorunun peşini bırakmayan Mersin Çevre Platformu, Atatürk Parkı'ın Mersinlilerin olduğunun altını çizerek kamuoyundan destek istiyorlar. Yürütülen mücadele kapsamında bir de panel düzenleniyor.

29 Ocak ta Yenişehir Akademi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan panele konuşmacı olarak Mehmet Antmen, Ünal Şahin, Semra Kabasakal ve Serdar Erkan katılacak.

Atatürk Parkı’na sahip çıkılmasının şart olduğunu vurgulayan Mersin Çevre Platformu, daha önce yaptığı kapsamlı açıklamada özetle şu görüleri dile getirmişti:

- Liman kapasite artışı ile trafik yükünün artacağı ortada ilken bilirkişi raporunun bu durumu görmezden gelmesi trafik ve ulaşım bilime aykırıdır.

- Karada ve Denizde artacak olan trafik yükü kentin hava kirliliğinin ayrıca deniz kirliliğinin artışına da neden olacaktır. Deniz kirliliğinden kaynaklı artış gösterecek olan koku ve gürültü kent yaşamında ciddi sorunlara neden olacaktır.

- Raporda dolgu yolu ile yapılacak olan kapasite genişlemesinin neden olacağı çevresel ve sosyal zararlar bilimsel olarak incelenmemiştir. Yapılması planlanan dip taramasının ve 178.000 m2 lik dolgu alanı yapımı sırasında da çevre sağlığına ve deniz ekosistemine çok ciddi zararlar vereceği açıktır. Ama rapor bu zararı gözardı etmiştir.

Bilirkişi Raporunun içeriği daha çok MIP nin ekonomik kazancını esas olarak hazırlanmış olup kamu kullanımı kriteri incelenmemiştir.

Yatırım programında Mersin Yeni Konteyner Limanı yapılması kararı mevcut ilken mevcut liman genişleme projesi birçok soruna neden olacağı açıktır.

Hazırlanan planlar ve yeni bilirkişi raporu kamu yararına şehircilik ilkelerine ve planlama ilkelerine, yasalara ve bilime aykırıdır. Dolayısıyla bu aykırılıklar bilirkişi raporunda gözardı edilmiştir.

Bilimsel olmayan Bilirkişi raporuna itiraz ediyoruz, rant projesi olan Atatürk Parkında yapılması planlanan Liman genişleme projesinin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. Şimdi Atatürk Parkına Sahip Çıkma Zamanıdır.