Gökçel’den enerji tepkisi... | MERSİN MOZAİK

Gökçel’den enerji tepkisi...

Gökçel’den enerji tepkisi... mersinmozaik.com

Özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektriğin maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtenCHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, ilerleyen süreçte çiftçinin daha çok zorlanacağını vurguladı.

Dar gelirli vatandaşları korumak adına EPDK tarafından kademeli elektrik tarifesine geçilmesinin amacıyla örtüşmediğini savunan Cengiz Gökçel, kademeli tarife ile birlikte çiftçilerin çok yüksek faturalarla karşılaşacaklarını dile getirdi.

Özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektriğin maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtenCHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, ilerleyen süreçte çiftçinin daha çok zorlanacağını vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den elektrik kullanımları hakkında bilgi isteyen Gökçel özetle şu görüşleri dile getirdi: “ Yağışlardaki değişkenliğe göre tarımsal üretimde en büyük girdilerden birini sulama için kullanılan elektrik tüketimi oluşturmaktadır. 31.12.2021 tarihli kararla tarımsal sulama enerji bedeli 01.01.2022 tarihi itibariyle 01.07.2021 tarihine göre 2 kat artmıştır. 31 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ve 10707 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararı ile kademeli elektrik tarifesine geçilmiştir. Buna göre 1 ocak 2022 tarihi itibariyle aylık 150 kWh’e kadar olan tüketimler 1,37TL/kwh, aylık 150 kwh üzeri tüketimler içinse 2,06TL/kwh fiyat belirlenmiştir. EPDK bu kararı alırken gerekçelerinin dar gelirli yurttaşları korumak olduğu ve enerji tasarrufu sağlanmasını olduğunu belirtmişlerdir. Yapılan analizler dikkate alındığında 4 kişilik bir ailenin aylık 150 kwh altında elektrik kullanması mümkün görünmemektedir...

Gökçel önergesinde , yanıtlaması için Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e aşağıdaki soruları yöneltti:

-Ülkemizde mesken, sanayi, iş yeri ve tarımsal sulama abone sayısı kaçtır?

-Türkiye’de toplam mesken abonelerinden yüzde kaçı aylık 150kWh’nin altında elektrik tüketmektedir?

-Mesken abonelerinin kwh olarak kullanımlarına göre dağılımı nedir?

-Tarımsal sulama için aboneliği bulunan tüketici sayısı kaçtır?

-Bu tüketicilerin ortalama elektrik tüketimi aylık kaç kwh’dir?

- Buna göre tarımsal sulama yapan bir çiftçi bu ortalamaya göre aylık kaç TL elektrik faturası ödeyecektir?

-Son 1 yılda elektrik faturasını ödeyemediği için elektriği kesilen abone sayısı kaçtır?