Mersin Emek ve Demokrasi Platformu:”Ranta Geçit vermeyeceğiz…” | MERSİN MOZAİK

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu:”Ranta Geçit vermeyeceğiz…”

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu:”Ranta Geçit vermeyeceğiz…” mersinmozaik.com

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu,"Hukuki süreci devam eden Atarürk parkında liman genişleme projesinde, Mahkemeden doğadan ve halktan yana karar vermesini talep ediyoruz. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

MIP A.Şti.’nin Atatürk Parkı’nı liman sahasına katma girişimi gündemdeki yerini koruyor.

Mersinliler’in de karşı çıktığı projenin yaşama geçmesi durumunda çevre katliamı yaşanacağı savunuluyor.

Liman kapısı önünde konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, ranta geçit vermeyeceklerini dile getirdi.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği basına açıklama toplantısında projenin toplumun temiz çevrede yaşama hakkını gasp ettiğinin altı çizilerek,”Kentimizde son zamanlarda yaşam alanlarımıza ve özellikle yeşil alanlarımıza ciddi saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar her geçen gün artmaktadır. Bu saldırlar doğamızı katlederek çevremizi kirleterek, sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır. Temiz bir çevrede yaşama hakkımız gasp edilmektedir.

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi olan MIP A.Şti. Mevcut limanın Atatürk Parkına doğru genişleme çalışmalarını başlatmış olması hukuksuzdur ve kent yaşamına bir saldırı olup, Atatürk Parkının yok olmasına neden olacaktır.”denildi.

Projenin şirketin rant yararı ön plana alınarak hazırlandığı vurgulanarak ayrıca şu görüşler ifade edildi:

 “Atatürk Parkında yapılacak liman genişletme çalışmalarının zamanla Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynırlarla dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Planlama ilkelerine aykırı olarak yapılan liman genişleme çalışmaları, kamu yararını görmezden gelinerek, şirketin rant yararı ön planda yer alması sağlanarak yapılmıştır.

Mersinin simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersinde tarih boyunca, Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir.

Planlanan Liman genişleme projesinin inşaatı ve işletmesi sırasında Kentimize ve sağlığımıza çok zararlar verecektir. Yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır. Atatürk Parkında Liman genişleme Projesi alanında mevcut liman kapasitesinin  % 50 oranında artış sağlayacak olması, Ayrıca proje için denizde dip taraması ve dolgu alanının yapılacak olması deniz kirliğinin oluşmasına, ekosistemin bozulmasına, Şehir merkezinde trafik yükünün artmasına, hava kirliliğinin oluşmasına kıyıların herkes tarafından eşit ve serbest olarak kullanım hakkının ihlal edilmesine ve kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır.

Hukuki süreci devam eden Atarürk parkında liman genişleme projesinde, Mahkemeden doğadan ve halktan yana karar vermesini talep ediyoruz.

Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”