Fazıl Tütüner | TARİHE BİR NOT: VİYANA JOHANN STRAUSS TOPLULUĞU MERSİN KONSERİ | MERSİN MOZAİK
Fazıl Tütüner

Fazıl Tütüner

TARİHE BİR NOT: VİYANA JOHANN STRAUSS TOPLULUĞU MERSİN KONSERİ


Avusturya Büyükelçiliği’nin Türkiye’ye davet ettiği Johann Strauss topluluğu İzmir, Antakya, Mersin, Edirne ve İstanbul’da konserler verdi. On orkestra elemanı ve iki solistten oluşan gruba Mersin’de Akdeniz Opera ve Bale Kulübü AKOB ev sahipliği yaptı. Grubu, Avusturya Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer’i, Viyana Eyaleti Uluslararası Etkinlikler Müdürü Dr. Haydar Sarı’yı, Antakya konserinin ardından, AKOB Antakya’ya bir otobüsle giderek, Avusturya Antakya Fahri Konsolosu Mehmet Kılıç’tan devralarak Mersin’e taşıdı. Yol boyunca rehber Davut Oğuzcan mükemmel almancası ile bölgenin bugününü ve geçmişini zengin bilgi donanımından konuklara aktardı.

Tarsus’da küçük bir kent turu yaptıktan sonra bol suyla çağlayan şelale karşısında yöre yemekleri yenildi. Mersin Hilton’a yerleştirilen müzisyenlerin bir bölümü kendilerini hemen havuzun soğuk sularına bıraktılar. Üç saatlik bir dinlenmeden sonra topluluk prova için konser mekânı olan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’ne götürüldü. Kongre Merkezi’nde orkestranın gereksinme duyduğu piyano önceden Hakan Gürkan’ın kurduğu temaslar ve Vahap Kokulu’nun organizasyonu ile piyano taşıyıcıları tarafından bir kamyonetle Yelda Sanat Merkezi’nden kamyonetle kongre merkezine taşınmıştı. Adana’dan çağrılan Mustafa Çıtak piyanonun akordunu yaptı.

Yapılan ses kontrollerinde 900 koltuklu salonun her tarafına müziğin ulaşabilmesi için elektronik ses düzeni ile müziğin güçlendirilmesi kararlaştırıldı ve sesin doğallığını yitirmemesi için mikrofonlar orkestranın birkaç metre uzağına kondu. Sanatçılar hem piyanodan, hem de salonun akustiğinden hoşnut kalmadılar. Kendilerine akustiği ve piyanosu çok iyi olan bir salonun Mersin Kültür Merkezi’nde olduğu, fakat o akşam o sahnede yine Johann Strauss’ ın bir eseri olan “yarasa opereti”nin Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenmekte olduğu söylendi.

Konserden önce Akdeniz Opera Bale Kulübü Başkanı ve Avusturya Mersin Fahri Konsolosu olarak bir konuşma yaptım: Mersin’in son yirmi yılda birçok müzik kurumu kazanmış olduğunu, müzik hareketliliğinin hızla arttığını ve Mersin’in dünyaya açılmakta olduğunu, bir müzik ülkesi olan Avusturya ile bir sanat köprüsü inşa etmeye çalıştığını, bunda Büyükelçi Dr. Heidemaria Gürer’in çok büyük katkıları olduğunu söyledim. Bir zamanlar Viyana’da ki öğrencilik yıllarımdan arkadaşım olan Haydar Sarı’nın Viyana’da bugün önemli bir göreve gelmiş olmasının ve Viyana’nın uluslararası kültür etkinliklerini yönetiyor olmasının, Mersin Viyana sanat köprüsüne de katkılar sağlayacağından emin olduğumu belirttim.

Şef Alfred Pfleger çalacakları parçalar arasında açıklamalar yapmak istediğini, bunların çevirisinin yapılabilmesi için  sahnede kalmamı istediğini belirtti. Türkiye’nin dışarıdan başka, içerden başka gözüktüğünü, Türkiye’de çok mutlu günler geçirdiklerini, ülkeden, kültürden, insanlardan çok olumlu etkilediklerini söyledi.

Orkestra 4 keman, 1 viyola, 1 çello, 1 kontrabass, 1 flüt, 1 klarnet ve 1 piyanodan oluşuyordu. Orkestraya soprano Romano Beutel ve bariton Sebastian Huppmann bazen tek, bazen düet olarak eşlik ettiler. Repertuar klasik Viyana vals müziğini, bazı Mozart operalarından parçaları, polkalar ve Viyana şarkılarını kapsıyordu. Yapılan çevirili açıklamalar izleyicinin Viyana müziğinin içine girmesini kolaylaştırıyordu. 700 e yakın izleyici sanatçıları bol bol alkışladı. Orkestra iki bis çalarak alkışlara karşılık verdi. Sahneye davet edilen ve sanatçılara olduğu gibi, kendisine de çiçek sunulan Büyükelçi Gürer, Avusturya Türkiye Sanat Köprüsü kurmaya istekli olduklarını ve bunun için de çalıştıklarını, Mersin’de bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Birçok izleyici konser çıkışı AKOB yetkililerine gelerek, çok güzel bir akşam yaşadıklarını belirterek teşekkür etti. Konuk grup konser sonrası bir balık lokantasına davet edildi. Açık havada yeşillikler altında, denizden gelen esintiler ve çiçekler arasında, sohbetlerle ve Akdeniz ürünleriyle zenginleştirilmiş sofrada, Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik’in de katılımıyla, o akşam güzel müzikle daha güzel bir dünyaya girmiş insanlar, kültürlerarası iletişimin, kültürlerarası buluşmanın tadını çıkardılar.

AKOB ertesi sabah konuklarıyla, onlar Hilton’un bahçesinde palmiyeler arasından denizi seyrederek kahvaltı ederken, buluştu ve onları otobüsle Adana havaalanına taşıdı. Büyükelçi Gürer bir süre sonra emeği geçenlere teşekkür mektupları yolladı. Orkestra Şefi Alfred Pfleger Avusturya’dan gönderdiği mektupla, bütün sanatçılar adına, yürekten gelen ağırlama ve mükemmel organizasyon için teşekkür etti. Mersin’de geçen zamanın, kıyıdaki otelin, yemek davetlerinin harika olduğunu; o akşamın izleyicisinin şık, duyarlı ve kültürlü olduğunu belirtti.

Mersin 11 Mayıs 2010 da harika bir Johann Strauss gecesi yaşamış oldu. Darısı gelecek konserlere diyelim.



ARŞİV YAZILAR