Barış Eroğlu | YEREL YÖNETİMLERİN EĞİTİME KATKISI | MERSİN MOZAİK
Barış Eroğlu

Barış Eroğlu

YEREL YÖNETİMLERİN EĞİTİME KATKISI


Kısa bir süre sonra mahalli idarelerin yöneticilerini belirlemek için ülkece sandık başına gideceğiz. Yaşadığımız mahalleyi, ilçeyi ve kenti yönetecek kadroları bu seçimde belirleyeceğiz.

Peki adayların çocuklarımızın eğitimine yönelik projelerini merak ediyor musunuz?

Adayların vaatleri seçim sürecini kurtarmayı mı, çocuklarımızın geleceğine yön vermeyi mi hedefliyor?

Adaylar çocuklarımız için ne gibi çalışmalar ortaya koyabilirler?

Her seçim döneminde eğitimle ilgili verilen vaatlerin seçim sonrasında ne kadarı gerçekleştiriliyor?

Bu yazımız, seçim sürecinde sizlere verilen sözlerin seçim sonrasında ne oranda gerçekleştirildiğine olan farkındalığı arttırmak amacı gütmektedir.

Eğitim politikalarının merkezi yönetimlerin yetki ve sorumluluğunda belirlendiğini söyleyebilirsiniz. Bu konuda haklısınız ancak yerel yönetimlerinde öğrencilere fırsatlar sunacak girişimlerde bulunmasının önünde engeller bulunmadığını belirtmek isterim.

Yapılan bir araştırmada vatandaşlara ‘Türkiye’de Eğitim Sisteminde Görülen Sorunlar Nelerdir?’ sorusu sorulmuştur.

Alınan cevaplara göre ‘Eğitimin Sınav Odaklı Olması’ sorunu birinci sırada yer almıştır. Sınıfların kalabalık oluşu, eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği, eğitimcilerden kaynaklı sorunlar, eğitime siyasetin sokulması da oranlarına göre sorunlar arasında yer bulmuştur.

Peki, bundan bir yıl önce ülkemizde ‘Genel Seçimler’ gerçekleştirilmiştir. Geçen seneki seçimlerde ve daha önceki seçimlerde eğitim konularında verilen vaatler nelerdi?

Vaatleri hatırlıyor musunuz? Genel seçimleri kazanan siyasi partinin seçim beyannamesine göre eğitimle ilgili vaatlerini hatırlayalım:

• Derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısını OECD ülkeleri ortalaması üzerine çıkarma

• Öğrencilerin okuduğunu anlama, temel bilimlerde yetkinlik ve bilim teknoloji yeterliliği, öğrenmeyi öğrenme, inisiyatif alma ve girişimcilik, sosyal ve kamusal yeterlilikler, kültürel farkındalık ve ifade gibi yetkinliklerde üst düzey becerilere sahip olmalarını sağlama

• PISA ve TIMSS gibi uluslararası ölçümlerde daha yüksek başarılar elde edilmesini sağlama

• Çocukları, beceri ve yeteneklerine göre eğitimde yönlendirmeye yönelik mekanizmaları güçlendirme

• Millî Eğitim Bakanlığının kurumsal yapısını ve kapasitesini uluslararası norm ve standartlara uygun olarak güçlendirme

• Okullar arası başarı farkını eğitimde fırsat eşitliğini artırmaya yönelik projelerle düşürerek OECD ve IEA da daha iyi bir sıralama elde etme

• Öğrencilere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma faaliyetlerini daha etkin hale getirme

• Eğitim politikalarının belirlenmesinde yapay zekadan yararlanma

• Erken uyarı ve takip sistemi uygulaması ile okul devamsızlığı ve terk oranını düşürerek tüm kademlerde okullaşma oranını %99’a çıkarma

• Bilim ve Sanat Merkezlerini (BİLSEM) tüm ilçelere yaygınlaştırarak özel yetenekli öğrencileri daha etkin bir şekilde destekleme

• Okullarda tekli eğitime geçme, okul sonrası etüt imkanlarını artırma, velilerin iş hayatıyla okul programını uyumlu hale getirme

• Okulların öğrencilerin birbirleriyle rekabet ettikleri bir alan olarak değil, iş birliği içerisinde öğrencilerin tüm yönlerinin keşfedildiği, kıymet gördüğü, kendilerini rahatça ifade edebildikleri hayat merkezleri olarak geliştirme

• Öğrencilere sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunmayı okullarda kazandırma

• Fırsat eşitliğine dayalı olarak tüm ülkede çocukların okullaşmasını sağlama

• Ücretsiz öğle yemeğinin tüm devlet okullarında verilebilmesi için çalışmalar yapma

• Türkçe, matematik ve yabancı dil öğrenimini çok daha etkin hale getirme

• Kullanılmayan tüm köy okullarını köy yaşam merkezlerine dönüştürme

• Okul öncesinden ortaöğretime kadar tüm okulların imkânlarının iyileştirilmesi ile okullar arası imkân farklılıklarını azaltma

• Gençlerin yakın tarihi daha iyi öğrenmesine yönelik programlar uygulamaya koyma

• Öğrencilerimizin bilgi teknolojileri alanlarında gelişmelerini sağlama

 

Verilen vaatlerin ne oranda gerçekleştirildiği (!) konusunu sonraki yazılarımıza bırakarak yerel seçimlerde belediyelerin eğitime katkısı neler olabileceği konusuna dönmek istiyorum.

Belediyelerin eğitim sistemini oluşturan temel politikaları belirleme şansı yoktur ancak belediyeler gençlerimiz ve çocuklarımızın ufuklarını açacak çalışmalarda bulunabilirler.

· Yabancı dil eğitimine yönelik kurslar

· Robotik kodlama eğitimleri

· Yazılım, çip tasarımı kursları

· LGS ve YKS hazırlık kursları

· AB Projeleri ile yerinde öğrenme fırsatları

· Dijital içerik ve ortamlar yardımı ile oyunla öğretim fırsatları

· Geçmişimizi, tarihimizi anlatan ‘yaşayan ve yaşatılan tarih’ müzeleri

· Demokrasi, insan hakları ve cumhuriyet müzeleri

· Sosyal, kültürel öğelere uygun kent müzeleri

· Trafik ve çevre eğitim parkurları

· Yenilenebilir enerji atölyeleri

· Bilim ve teknoloji merkezleri

· Doğa tarihi müzeleri

· Doğal afetlerle mücadele eğitim parkurları

· Müzik, dans, resim ve sahne sanatları gibi sanatsal destek kursları

· İlgi ve yeteneklere uygun spor kursları

· Açık ve kapalı oyun alanları, … gençlerimizi ve çocuklarımızı destekleyici bazı çalışmalar olarak sayılabilir.

Bu alanlarda görevlendirilecek uzmanların ve eğitmenlerin nitelikli iş gücünün istihdamına katkı sunacağı da unutulmamalıdır.

Diğer taraftan sosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında öğrencilerimize süt, kuruyemiş ve beslenme desteği sağlanabilmesi, öğrencilerimizin abur cubur yerine meyve gibi sağlıklı ürünleri tüketmelerinin desteklenmesi de çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Çocuklarımıza sağlanacak beslenme malzemelerinin kadın üreticiler tarafından sağlanması, sebze – meyve gibi besinlerin doğrudan tarladan/üreticilerinden sağlanması da yerel ekonomiye can verecektir.

Belediyecilik yaşadığın kenti ve o kentin insanlarını sevmekle başlar. Kentimizi başarıyla temsil edecek ve geleceğimize yön verecek nesilleri yetiştirmekte hepimizin görevidir. Yerel yönetimlerin eğitime destek sağlaması birçok çocuğumuzun geleceğini aydınlatabilecektir.

Unutulmamalıdır ki:

Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder. (M.Kemal ATATÜRK)



ARŞİV YAZILAR