Ezgi Özkan | KADINLIK DENEYİMİ DERKEN | MERSİN MOZAİK
Ezgi Özkan

Ezgi Özkan

KADINLIK DENEYİMİ DERKEN


Her bir kadının şiddet tanımı ve şiddetle karşılaşma olasılığı, bir diğerinden farklı.

 

Ne kadar kadın varsa o kadar kadınlık deneyimi, o kadar da karşılaşılan şiddetle başa çıkma yöntemi var.

 

 Zihinlerde yerini bulan birçok kadın kimliği, bir sürü kadınlık deneyiminin nedeni ya da sonucu belki.

 

Herhangi bir kadının deneyimini, bir diğerine üstün görmek ise öncelikle haddimiz değil.

 

Bazısı daha doğru, kimi daha bilinçsiz, hangisi daha kutsal gibi kalıp yargılardan kaçınmak, atılacak ilk adım olabilir.

 

Sonrasında kadınlık hallerimizden yola çıkmak, dar yollardan yürümeye çalışan, çıkmaz sokaklardan geri dönüp baştan başlamayı seçen tüm kadın öykülerinin dinlenmeye değer olduğunu bilmek ve hemfikir olmayabileceğimiz, daha farklı yaşamayı seçebileceğimiz, benzer zorlukları her gün deneyimlediğimiz ya da hiçbir ortak yön bulamadığımız bu kadınlarla dayanışma örmek, yaşamı daha umutlu kılıyor gibi.

 

Gelin bu umuda bir kapı aralayalım şimdilik.

 

Şiddeti önleyecek yasal mekanizmaları işletmek için mücadele azmi bulalım kendimizde.

 

Şiddete uğradığımızda neler yapabileceğimize bir bakmakla başlayalım örneğin.

 

 El verelim birbirimize, yan yana gelelim ve yalnız olmadığımızı hissedelim.

 

Dönüşelim, dönüştürelim hatta. Kulaktan kulağa aktaralım bizi sağaltacak her ne varsa…

 

Şiddete Uğradığınızda Neler Yapabilirsiniz?*

 

Şiddete uğradığınızda, öncelikle en yakın Karakol, Jandarma Komutanlığı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaymakamlık/Valilik, Aile Mahkemesi, Belediyeler ve Kadın Örgütlerine başvurabileceğinizi bilmelisiniz.

 

Evden çıkamadığınız durumlar söz konusu ise Alo 183 Sosyal Destek ve 155 Polis İmdat Hattını arayabilirsiniz.

 

6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda yer alan; şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engelleme, evinize, işyerinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engelleme, kişisel bilgilerinizi gizletme, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtma, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma, tedbir nafakası, geçici maddi yardım ve/veya geçici velayet isteme, geçici genel sağlık sigortasına başvurma, ortak konuta şerh koydurtma gibi birtakım önlemler alınmasını talep edebilirsiniz.

 

Bu bağlamda, ihtiyaç duyulan desteğe göre öncelikli başvurulacak kurumlar ile atılması gereken adımların değişebileceğini akılda tutmalısınız.

 

Şöyle ki; Fiziksel şiddete uğradıysanız ve şikayetçi olmak isterseniz, öncelikle karakol/jandarma komutanlığı, savcılık ya da hastanelerin acil bölümlerinden herhangi birine başvurmalısınız.

 

 Başvurduğunuz kurumda, yaşadıklarınızı psikolojiniz izin verdiği ölçüde ayrıntılarıyla anlatmak ve anlattığınız şekilde tutanağa geçmesini sağlamak önemli. Tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun, tutanakta eksik ya da yanlış ifadeler varsa değiştirilmesini isteyin.

 

Tutanağın imzalı bir örneğini kendiniz için alıp saklamayı unutmayın.

 

Bu aşamada tutanak tutulmaması ya da hastaneye sevk edilmemeniz, görevi ihmal olacaktır.

 

Ayrıca darp izlerini belgelemek amacıyla hastaneye gitmeye hazır değilseniz, vücudunuzdaki darp izlerini, çekim tarihinde size ait olduğu anlaşılacak şekilde fotoğraflamak da bir seçenek olabilir.

 

Kolluk kuvveti yerine savcılığa başvurmayı tercih ederseniz, şikayet dilekçesi ile suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

 

Şikayet dilekçenizden bir örneği kendinize ayırarak evrak kayıt/soruşturma numarası almak, yasal yolu takip edebilmeyi kolaylaştıracaktır.

 

Dilekçe; olay öyküsü, varsa kamera kaydı, tanık isimleri vb. delilleri içermelidir.

 

Ancak maruz kaldığınız suç, öldürmeye teşebbüs, cinsel saldırı, eziyet gibi sistematik şiddet içeren bir fiilse, öncelikle bir avukatla görüşmenizde yarar var.

 

Eğer hukuki yardım sağlayacak ekonomik durumunuz yoksa, bulunduğunuz yerdeki baro adli yardım bürosuna başvurarak avukat yardımından ücretsiz şekilde yararlanabilirsiniz.

 

Bu dönemde sığınak desteğine ihtiyacınız olması halinde, bulunduğunuz yerdeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü ve karakol/jandarma komutanlığının yanı sıra, belediyeler/belediyelerin kadın danışma merkezleri ve alanda çalışan kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.

 

Adli bir süreç yürütme koşuluna bağlı olmayan bu talebinizi ilettiğinizde, görevliler sizi ve çocuklarınızı bir sığınağa yönlendirmekle yükümlüdür.

 

Bunun için herhangi bir delil ya da tanığa ihtiyacınız bulunmamaktadır, sığınağa yerleşme isteminizi sözel olarak ifade etmeniz yeterlidir.

 

Unutmayın ki sığınaklar, şiddete maruz kalan kadınların, çocuklarıyla birlikte kalabileceği, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için gereksinim duyduğu desteği alabileceği yerlerdir.

 

Boşanma davası açmadan eşinizden ayrı yaşamak isterseniz de birtakım olanaklar mevcut.

 

Ayrı yaşamaya karar verdiğinizde Aile Mahkemesine başvurarak aile konutuna şerh konulması, ev eşyasının sizde kalması, velayetin düzenlenmesi, size ve çocuklarınıza nafaka bağlanması gibi istemlerde bulunabileceğinizi hatırlatalım.

 

Özetle; fiziksel, cinsel, psikolojik ve/veya ekonomik şiddete uğradığınızda 6284 sayılı Kanundan yararlanarak, şiddettin önlenmesi için uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme gibi tedbir kararlarının yanında, kendiniz ve varsa çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.

 

Vurgulamak gerekir ki hak arama özgürlüğü kapsamında, yasal yolları vekille takip zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Ancak bir avukattan hukuki yardım almak, süreç içerisinde hak kaybına yol açan herhangi bir işlem yapmanızı önleyebileceği gibi sonuç almanızı da kolaylaştırır.

 

Özellikle cinsel saldırı suçu ile öldürmeye teşebbüs gibi alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların mağduruysanız, karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde, zorunlu müdafi atama sistemi aracılığıyla size avukat görevlendirilmesini isteyebileceğinizi bilmelisiniz.

 

 Herhangi bir suç nedeniyle şüpheli/sanık konumunda iseniz karakol, savcılık, mahkeme aşamalarının her birinde, suçun niteliğine bakılmaksızın zorunlu müdafi atama sisteminden size avukat atanmasını isteyebilirsiniz.

 

Kısaca, hukuk davalarında adli yardım bürosu, ceza davalarında zorunlu müdafi atama sistemi tarafından görevlendirilen avukatınızla adli süreci yürütmek size avantaj sağlayacaktır.

 

Son söz yerine, alıntıladığım yasal bilgilendirmeye ek olarak, her birimizin toplumsal cinsiyet eşitliği yorumu, kadınlık deneyimi, kadınlığı tarifi, şiddet tanımı, örgütlenme, dayanışma ve hak arama yönteminin farklı, kendine özgü ve değerli olduğunu yineleyerek yazıyı bitirmek isterim.



ARŞİV YAZILAR