Gurbetçilerin başarısı… | MERSİN MOZAİK

Gurbetçilerin başarısı…

Gurbetçilerin başarısı… mersinmozaik.com

Hollanda’da 25 bini aşkın Türk işyerini bir çatı altında birleştirme girişimleri başarıyla devam ediyor. HOTİAD, TOVER ve TOV’dan sonra, şimdi de Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu TNOP, girişimleri perçinliyor. Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli’nin katılımı ile yapılan Genel Kurul Toplantısı’ndan önemli kararlar çıktı: Meslek Okulları açılacak

Bir zamanlar dünyanın kendi kendine yeten yedi ülkesinden birisi olan Türkiye, içinden geçtiğimiz süreçte çok boyutlu sıkıntılarla boğuşuyor.

Üretimden alıkonan çiftçi ekemediği tarlasına hayıfla bakarken, çeşitli ülkelerden tarım ürünleri ithal ediliyor.

Asgari ücretli ve emekliler evlerine ekmek götürme güçlüğü içinde bocalarken ülke kaynakları yanlış yönlere kanalize ediliyor.

Aralarında üniversite mezunlarının da yer aldığı işsizlik gün geçtikçe artarken, potansiyel kaynaklar değerlendirilemiyor.

Özetle bugünlere yaz-boz tahtasına dönüştürülen eğitim sisteminin turnikesinden geçen kuşakların üretimden kopuk yaşama atılmalarının sonucu savrulduk.

Oysa 1960’lı yıllarda Avrupa’ya giden gurbetçilerin günümüzdeki ardılları yaşamın her alanında söz sahibi konumuna ulaştılar.

Hollanda’da yaşayan Gazeteci İlhan Karaçay ve Sedat Sapan’ın ortak çalışması Türklerin başarını gözler önüne seriyor.

Özetle aktardığımız haberi dilerseniz birlikte okuyalım:

Geçmişi 60 yıla varan Hollanda’daki Türkler, çarıkla geldikleri bu ülkede yetiştirdikleri evlatları ile ne kadar övünseler azdır. Zira, bir zamanlar ‘çarıklı’ diye küçümsenen o insanların evlatları, şimdilerde 25 bini aşkın işyeri ile 100 bin kişiye iş veriyorlar ve ülke ekonomisine büyük bir destek sağlıyorlar.

Hollanda’daki Türk girişimcileri bir çatı altında toplama fikri ve girişimi yıllar öncesine dayanıyor. 2004 yılında kurulan ‘Hollanda Türk İşadamları Derneği HOTİAD’, Turgut Torunoğulları’nın başkanlığa gelmesinden sonra çok güçlenmiş ve Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi rekor düzeye ulaşmıştı. Torunoğulları döneminden sonra Hikmet Gürcüoğlu döneminde de başarıyla tönetilen HOTİAD, şimdilerde rakip sayılabilecek yeni oluşumlarla birlikte çalışma inceliğini gösteriyor. Leideden’deki TOVER, Arnhem, Utrecht ve Den Bosch’taki TOV ve Amsterdam’daki Esnaflar Birliği tarafından kurulmuş olan ‘Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu TNOP’un yönetimine, Durmuş Doğan Başkan, Taner Karaaslan Sekreter, Ömer Soner Muhasip, Aziz Zeyrek ile Ramazan Kaya da yönetici olarak seçilmişlerdi.

İşte, iki yıl önce kurulmuş olan ‘Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu TNOP’ en büyük Genel Kurul Toplantısı’nı, Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli’nin katılımı ile Utrecht şehrinde yaptı.Amsterdam Başkonsolosumuz Engin Arıkan, Lahey Ticaret Müşavirimiz Aşkın Pekel, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, Hollanda Türk Seyahat Acenteler Birliği HTTD Başkanı Kamil Saygı, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Altay, CMO Başkanı Muhsin Köktaş, Hollanda Horeca Bond Başkanı Tarık Şaki, Türk Federasyonu Başkan Yardımcısı Vedat Özdal ve çok sayıda denek başkanının katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı. Bu kararların arasında, Hollanda Eğitim Kurumları ROC işbirliği ile, kaliteli personel yetiştirmek için meslek okulu açılması da yer aldı.

Lahey Büyükelçimiz Şaban Dişli yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kıymetli misafirler, Tabii ki bizim büyük arzumuz Türkiye ile ticaret yapmaktır Bu pastadan pay almak için bir sıkıntı yaşıyoruz. Her iki tarafta sıkıntıya giriyor. Buradaki kuralları, gelişmeleri ve yaşananları aslında bu tür toplantılarda birbirimize aktarmamız lazım. Küçük bir örnek vermek istiyorum: Bir gün kaplumbağa “hacca gidiyorum” der. Kaplumbağaya sorarlar “ama sen bu hâlinle hacca nasıl gideceksin?” O da, Niyetim belli, gidemesem de o yolda ölürüm” demiş. Niyet halis ve hayırlı olacak ki başarıya ulaşılsın. Sizin gibi kuruluşların bu güzel ve halis niyetlerle yol alması çok güzel. Bu da başarıya götürür, hedeflere ulaştırır. Bu ülkede yaşayan insanlarımızın başarıları her iki ülkenin liderlerine söylendi. Burada yaşayan Türk kökenli Hollandalılar ikili ilişkilerinin çimentosudur. Bu güzellikler de ancak hem Türkiye’mizi hem Hollanda’yı gururlandırır. Başarılı olabilmeniz için de, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilileri olarak sıkıntınız olması hâlinde personelimiz ile 24 saat hizmetinizdeyiz. Elimizden gelen gayreti, yetkilerimiz doğrultusunda her zaman sizlere sunmaya hazırız.

Hollanda ile İlişkilerimiz çok güzel bir seviyeye geldi. Hollanda Başbakanı Rutte 14 Mart’ta Türkiye’ye ziyaret etti. Baş başa ikili görüşmeler gerçekten çok başarılı geçti. Daha sonra Hollanda Dışişleri Bakanı ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın Ankara’da ikili görüşmesi, toplantısı yapıldı. İki ülkenin her alandaki soruları yetkili bakanlara iletildi. Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapılan görüşmelerde değişik bakanlıklardan gelen uzmanlar karşılıklı tartışarak bir ortak sonuca varmaya çalıştılar. Terör, Avrupa Birliği, teknoloji, çevre, iklim gibi konularda yapılan görüşmeler çok verimli geçti.  Bizim ilişkilerimiz 400 yılı aşkın sürmektedir. Tabii ki engebeli bir yol bu, inişli çıkışlıdır. İlişkileri şu anda çok iyidir. Bunu mükemmel hâle getirmenin birinci adımı da ticarettir.

1 milyar avroyu aşkın biz dış ticaretimiz var; bunu başardık. Bunu kısa vadede 15 milyar daha sonra orta vadede 20 milyar avro seviyelere çıkartmak her iki ülkenin de hedefleri arasındadır.

İnşallah Eylül’den sonra Ticaret Bakanımız yine iki ülkenin ekonomik konularını görüşmek üzere Hollanda’ya gelecekler. Dolayısıyla burada yaşanan ticari bütün sıkıntıları da kendilerine aktarmamız lazım. Ayrımcılıktan bahsettiniz. Hollanda Devletinin her kademesinde bir ayrımcılık olur. Hatta son zamanlar yabancı düşmanlığı daha da arttı. Belki biz Türkler buna birazda İslamofobiyi eklememiz lazım. Onlar da bunu kabul ediyorlar. Bunun için de geçtiğimiz haftalarda “Ayrımcılıkla Mücadele Komiserliği” adı altında yeni bir Komiser atadılar. Meclisimizin İnsan Hakları Komisyonu’nun Hollanda’ya yaptıkları ziyarette komiseri ziyaret etme fırsatı buldular. İnşallah bir ortak çalışma olacak.