Dardağan Zamanı... | MERSİN MOZAİK

Dardağan Zamanı...

Dardağan Zamanı... mersinmozaik.com

Palmiyegilllerin diğe bir türü de hurmadır, Ramazan aylarında oruç açmanın vezgeçilmezi olan hurma çoğunlukla Arap ülkelerinden ithal edilir. Ne yazık ki, ikim koşullları müssait olamasına karşın hiçbir masraf istemeyen, çekirdeğinden çoğaalan hurmanın dikim ve üretimi kentimizde yaşama geçirilimiyor.

Palmiye daha çok; Amerika, Asya, Afrika ve Büyük Okyanus Adaları'nda yetişip çok sayıda türü bulunan bitki dokusu Mersin'in simgesidir aslında.

Palmiyelerin diğer özelliği ise, tüketim kültürünün günümüzdeki gibi yakıcılaşmadığı, çocuklar için yiyecek ve oyuncakların sınırlı olduğu dönemlerde özellikle ilkokul önlerinde araba veta tepsilerde tüm mercimekten biraz büyük, yuvarlak ve siyah meyvecik satılır, dileyene yanında bir de parmak uzunluğunda kamış verirlerdi; haylaz öğrenciler ağzına attığı küçük yuvarlağın kabuğunu yer çekirdeğini arkadaşlarına kargıyla üfleyip şakalaşırlardı.

Alt dallarından arındırıldıkça uzayan palmiyelerin şu sıralar Kültürpark'ta Büyükşehir ekiplerince budaması yapılıyor, yolunuz düşerse meyvelerini görebilirsiniz...

Palmiyegilllerin diğe bir türü de hurmadır, Ramazan aylarında oruç açmanın vezgeçilmezi olan hurma çoğunlukla Arap ülkelerinden ithal edilir. Ne yazık ki, ikim koşullları müssait olamasına karşın hiçbir masraf istemeyen, çekirdeğinden çoğaalan hurmanın dikim ve üretimi kentimizde yaşama geçirilimiyor.

Ekonomik sıkıntının giderek bunalıma dönüştüğü ülkemizde, istihdam da yaratacak olan hurma tarımı görmezden geliniyor.