“Su Sporları Merkezi Projesi” oldubittiye getirilmemeli… | MERSİN MOZAİK

“Su Sporları Merkezi Projesi” oldubittiye getirilmemeli…

“Su Sporları Merkezi Projesi” oldubittiye getirilmemeli… mersinmozaik.com

Yazar Abdullah Ayan,“ Burada farklı bir amaç, farklı bir arayış var ve buna karşı ne kadar çok sağduyu ile sesimizi çıkarıp bu projeye engel olabilirsek ve Mersin’in hafızası anlamı haline gelen Balıkçı Barınağı’nda bırakın yeni konaklama yerlerini, yeni tesisleri, yeni kondurulmaya çalışılan rant yatırımlarını, mevcut alanları da yeniden kente kazandırarak o hafızayı yeniden pekiştirmek zorundayız…”

Kentin dinamikleri dışlanarak paylaşımdan yoksun anlayışla tepeden dayatılıp gündeme getirilen projeler, Mersin’de ekonomik, sosyal ve siyasal çarpıklıklara neden oluyor…

1990’lı yılların ortalarında dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından açılışı yapılan Mersin Yat Limanı, “yap işlet devret” modeliyle kiraya verilmiş, başlangıçtaki sınırlı ticari alan zamanla boyutlanarak, asıl amacından uzaklaşıp Alışveriş Merkezine dönüştü.

Marina gerçeğine dikkat çeken teknik çevreler, Çamlıbel Balıkçı Barınağı Merkezli yaşama geçirilmesi planlanan Su Sporları Merkezi Projesi’nin oldubittiye getirilmemesini istiyorlar.

Projenin gündeme gelmesine paralel gündeme gelen Atatürk Parkı’ndan 16 dönüm yer talep edildiği söylentileri Çevre Örgütlerini de harekete geçirdi.

Marina Alışveriş Merkezi’nin ticari alan artışı konusunda görüşünü aldığımız Yenişehir Belediyesi yetkilileri, Kıyı Kuruma Kanunu’nda yapılan değişiklik nedeniyle Marinaya müdahale edemediklerini bildirdiler.

Mersin Mimarlar Odası’nın projenin kesin hatlarının belirlenmesini isterken, projenin tartışıldığı bir toplantıda Gazeteci Yazar Abdullah Ayan, kentin belleğinin silineceği endişelerini, 2022 optimist yarışmaları Bodrum’da yapıldı. Ben hiç 60-70 bin metrekare denize nazır, yeme-içme, yatma-konaklama projeleri ile desteklenen bir yarışma yapıldığına tanık olmadım. Burada farklı bir amaç, farklı bir arayış var ve buna karşı ne kadar çok sağduyu ile sesimizi çıkarıp bu projeye engel olabilirsek ve Mersin’in hafızası anlamı haline gelen Balıkçı Barınağı’nda bırakın yeni konaklama yerlerini, yeni tesisleri, yeni kondurulmaya çalışılan rant yatırımlarını, mevcut alanları da yeniden kente kazandırarak o hafızayı yeniden pekiştirmek zorundayız. Burayı yeniden canlandırmak, burayı yeniden ayağa kaldırmak zorundayız. Ama burayı ranta peşkeş çekmeden, ranta açmadan, birilerinin rant amaçlı projelerine kurban etmeden; ortak akılla nasıl kaldıracağımız, nasıl ayağa kaldıracağımız ve nasıl bir tavır sergileyeceğimiz çok önemli... görüşleriyle dile getirmişti.

Özetle, “Su Sporları Merkezi Projesi” oldubittiye getirilmemelidir…