Prof. Dr. Yağcı gitti, kazı bitti… | MERSİN MOZAİK

Prof. Dr. Yağcı gitti, kazı bitti…

Prof. Dr. Yağcı gitti, kazı bitti… mersinmozaik.com

Kültür sanat çevreleri,” Yetkililer her fırsatta devlette devamlılığın olduğunu söyleseler de işler programlı yürütülmüyor. Bu kentte Mersin Üniversitesi var, hatta Prof. Dr. Remzi Yağcı, bölgedeki kazıların Üniversite tarafından üstlenilip yürütülmesi gerektiğini söylese de dikkate alınmadı. Özetle Yağcı gitti, kazı bitti…”

Uzun yıllardan beri ihmal edilen Mezitli Viranşehir Pompeipolis Liman’ın kazı ömrü şimdilik bir sezon sürdü…

Alanda kazı tabelası var, ancak çalışma yok.

Geçen yıl Prof. Dr Remzi Yağcı başkanlığında başlatılan kazı kapsamında mendirek çevresinde çalışma yürütülerek bazı bulgulara rastlanmıştı.

Prof. Dr Remzi yaptığı değerlendirmede, Çalışmalar şu an üzerinde bulunduğumuz batı dalga kırandan başladı. Burası görünür 160 metre uzunluğunda. Limanın toplam görünebilir uzunluğu ise 320 metredir. İki mendirek arası 180 metre ve burada büyük limanlarda kullanılan hidrolik betonlar var. Bütün Romalıların limanları arasında yapılan araştırmada Pompeipolis ile İtalya’daki bir limanın benzer oranlarda olduğu görüldü. Sağlam bir yapısı var. 2 katlı bir yapı. Bunun bitmiş hali kentin kuruluşunun 249. yıldönümünde basılan bir sikke üzerinde görülüyor. Mendireklerinin ağızlarında heykeller var. O yüzden burası görkemli bir liman. Tabi buranın açığa çıkarılması orta vadeli değil, uzun vadeli bir projedir…” demişti.

Programa göre bu yıl da devam etmesi gereken kazılar, Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın Temmuz ayında kazı başkanlığından alınması nedeniyle 2023 sezonunda alanda hiçbir çalışma yapılmadı.

Olaya tepki gösteren kültür sanat çevrelerinde,” Yetkililer her fırsatta devlette devamlılığın olduğunu söyleseler de işler programlı yürütülmüyor. Burada Mersin Üniversitesi var, hatta Prof. Dr. Remzi Yağcı, bölgedeki kazıların Üniversite tarafından yürütülmesi gerektiğini söylese de dikkate alınmadı. Özetle Yağcı gitti, kazı bitti…” yolunda görüşler dile getiriliyor.

Şimdilerde 1800 yıllık tarihin üzeri çöplerle örülürken, mendirek kalıntılarında amatör balıkçılar boşa olta sallıyorlar…