Kamu emekçileri, "Hala sadaka vaatleri kanacak mıyız? Oysaki emekçilerin ve emeklilerin mutfağındaki yangın çok büyük artık dayanacak gücü kalmadı, bıçak kemikte, asılsız vaatlerle, sadaka zamları ile su serperek bu yangın sönmez..."
TİS taleplerini açıklayarak kamu emekçileri, insanca yaşam isyediklerini haykırdı.
Mersin Defterdarlığı önünde toplanan kamu emekçilerine, bordro yakarak eylem yapan büro çalışanlarına emekli sendikaları da destek verdi.
BES Şube Başkanı Kemal Göçmen’in okuduğu açıklamada, emekçilerin haklarını ancak grevli toplu sözleşmeli sendikal mücadeleyle kazanabilecekleri vurgulandı. Göçmenin paylaştığı kapsamlı değerlendirmede taleplerini özetle aşağıdaki şekilde dile getirildi:
"Yaşadığımız derin yoksullaşmanın arka planında demokratik değerleri hiçleştiren, hukuku araç sallaştıran tek adam rejiminin ve bu iktidardan beslenen sermaye çetelerinin ekonomik ihtiyacı olduğu, başta biz emekçiler ve emekliler olmak üzere toplumun geniş kesimlerine yapılacak gelir artışlarını sadaka anlayışıyla ele alındığını yaşayarak öğrenmiş durumdayız.
Emekçilerin anayasal hakkı olan grevlerin yasaklandığı, hak talepli her türlü eylem ve etkinliğin bastırıldığını; iktidarın daha yakın zamanda iş insanlarına ‘daha ne istiyorsunuz, haklarını arayan işçilerin grevlerini yasaklıyoruz’ dediği bir sürecin biz emekçilere dayatıldığını biliyoruz.
Bugünlerde havuz medyasında yoksul emekçi halka sadaka programları reklam edilmektedir. Ev kadınlarına sigorta teşviki, emekçilere kısmi emeklilik, aile yılı bahanesiyle çocuk başına 5000 TL, üç çocuğu olana KPSS siz memuriyet hakkı gibi sansasyonel haberlerin ardı arkası kesilmiyor.
Hala sadaka vaatleri kanacak mıyız? Oysaki emekçilerin ve emeklilerin mutfağındaki yangın çok büyük artık dayanacak gücü kalmadı, bıçak kemikte, asılsız vaatlerle, sadaka zamları ile su serperek bu yangın sönmez.
Seyyanen dahil tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı tam sigorta istiyoruz. 3600 Ek gösterge sözü tutulsun, adil bir ek gösterge sistemi hayata geçirilsin. Verilen söz tutulsun, mülakat kaldırılsın. Kurumlarda tüm unvanlar için periyodik görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları açılsın. Kariyer hakkı önündeki engeller kaldırılsın.
Sözde Toplu Sözleşme İkramiyesi değil, yılda iki maaş ikramiye verilsin.
666 KHK ile gasp edilen, AYM kararına rağmen ödenmeyen ikramiye, ek ödeme, fazla mesai ücretleri ödensin.
Çalışırken oluşan yaşamsal giderler yol, yemek, çay, su kamu tarafından karşılansın. Hane halkının kullandığı tüketim mal ve hizmetlerinde KDV ve ÖTV sıfıra indirilsin. Açlık sınırındaki gelir vergisi kaldırılsın. Yoksulluk sınırındaki ücretlerde gelir vergisi yüzde 10’a indirilsin.
Kamuda ayrımcı uygulamalara karşı Mobbing İzleme Kurulu oluşturulsun. İş yerleri engelli emekçilere göre düzenlensin. Kamuda engeller kaldırılsın. Can güvenliği sağlansın, tüm kamu binalarında deprem testleri yapılsın, depreme dirençli kamu binaları sağlansın. Kamuda kadrolu güvenceli çalıştırmak esastır. Tüm sözleşmeli personel kadroya geçirilsin. Rotasyona tabi kurum ve statüler dahil tüm kamu emekçilerinin eş durumu tayinlerinde aile birliği esas alınsın. Tüm büro emekçilerine yaptıkları işin risklerine göre yıpranma tazminatı verilsin.”