Nedim Ýnce | BUNDANDIR | MERSİN MOZAİK
Nedim Ýnce

Nedim Ýnce

BUNDANDIR


Benliðimiz çocuklukta oluþurken, ergenlik ve gençlikte geliþip, pekiþmekte, büyük oranda istikrarlý hale gelerek artýk hayatýmýzýn referansý görevini üstlenmektedir. Benliðin oluþumuna katký sunan toplumsal iklim, etkilendiði deðerler, yaþam biçimi, ekonomik ve sosyal koþullarla birlikte mekân ve zaman üzerine yükselen hafýzadýr; hafýzanýn olmadýðý yerde benlikten söz etmek mümkün deðildir.

 

Son yýllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada, benliði etkileyen tüm koþullar neredeyse ýþýk hýzý ile deðiþmektedir. Evrimin mirasý olan yeni çevreye uyum yeteneðimizi, referansýmýz olan benliðimiz ile kullanmakta ve akýp giden hayatýn içinde kalmaya çalýþmaktayýz. Ancak büyük oranda geliþimini tamamlamýþ benlik, deðiþen dýþ koþullarýn hýzýna ayak uyduramamakta ve her uyum çabasý ister istemez benliði hýrpalayýp insanda bir gerilim oluþturmaktadýr.

 

Yaþ ilerledikçe benliðin hýrpalanmasýnýn artmasý kaçýnýlmaz olmaktadýr. Buna zayýflayan hafýza de eklenince çevreye uyum yeteneðimizin iki ana direði sarsýlmýþ olmaktadýr. Deðiþen deðer yargýlarý, ekonomik koþullar ve sosyal çevre, yani sürekli yenilenen hayatýn akýþý, ahenkli bir yaþamý zorlaþtýrmaktadýr.

 

Hayatýnda dost biriktirmeye önem verenler, olumlu ve neredeyse çocukluðundan beri devam eden arkadaþlýklar kuranlar hayattan keyif alabilmekte ve hýrpalanan benlikler karþýlýklý onarýlabilmekte ve geçmiþten bu yana pekiþerek gelen ortak hafýzadan unutulanlar az olduðundan yaþam sevinci sürdürülebilmektedir. Bunun yaný sýra yeni iliþkilere gereksinim azaldýðýndan hayattaki payý aðýrlýðýný yitirmekte, kiþi önceden kurduðu saðlam iliþkilerle kendi habitatýnda hayatýn tadýný çýkarýrken, buradan aldýðý enerjiyle yeni iliþkilere uyumu ve onlarla hayatýný zenginleþtirmesi koylaþmaktadýr.

 

Diðer yandan insanlar bir birinden farklý da olsa, ortak zaman ve mekân hafýzasýnda oluþmuþ ve nispeten ortak anýlara, deðerlere ve benliklere sahip yaþ almýþ ve almaya devam eden insanlar bir araya geldiðinde,  birlikte geçmiþe yaptýklarý yolculuk, ortak anýlarýn bugüne çaðrýlýp hafýzalarýn tazelenmesi hýrpalanmýþ benliklere iyi gelmektedir.

 

Günümüzde toplumsal yaþamda istikrarýn azalmasý, ekonomik ve sosyal koþullarýn kötüleþmesi, deðerlerin yerini hýzla deðiþen deðere yargýlarýnýn almasý, gezegenimizin dört bir yanýnda süren, bölgemizi de ateþ topuna dönüþtüren, birçok acýya ve yýkýma yol açan savaþlarýn olmasý insanlarý daha kaygýlý, daha huzursuz, daha depressif yapmaktadýr.

 

Ýnsanlar kendilerini daha güvensiz ve yalnýz hissetmektedirler.

Herhalde bundandýr insanýn eskimeyen arkadaþlarýna olan ihtiyacý…

Belki bundandýr yaþ aldýkça doðup büyüdüðü çevreye duyduðu özlem…

Sanýrým bundandýr insanýn yaþadýðý çevresinin deðiþmesinden duyduðu huzursuzluk…

Tabii ki bundandýr dostluðun, kardeþliðin, barýþýn önemi…    



ARÞÝV YAZILAR