Cengiz Gökçel, ”Çiftçi üretemez oldu…” | MERSİN MOZAİK

Cengiz Gökçel, ”Çiftçi üretemez oldu…”

Cengiz Gökçel, ”Çiftçi üretemez oldu…” mersinmozaik.com

Gökçel, “AKP’nin tarımsal ve hayvansal üretim envanteri yok, veri tabanı yok. Şu anda memleketimizde hangi alanda ne yetişiyor, ne kadar yetişiyor, ne kadar hayvan varlığımız var, bunu bilmiyoruz, Tarım Bakanı da bilmiyor.

Yakıt artışlarının çiftçiyi iş yapamaz hale getirdiğine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, AKP’nin tarım planının olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda “Gıda Fiyatlarındaki Artış” eksenli konuşan. Gökçel, “Tüm tarım ürünlerinin yetiştiği bir ülkede gıda enflasyonunu konuşmak ne kadar acı değil mi? Böyle bereketli topraklarda vatandaşlarımız gıda ürününe ulaşamıyor. Gıda fiyatları çok pahalı, peki, neden artıyor? AKP’nin yanlış tarım politikaları nedeniyle artıyor. Çünkü AKP’nin plansızlığı nedeniyle çiftçimiz üretemiyor, plansız, ithalata dayalı politikaların uygulanmasıyla  yerli üreticiyi yok sayılıyor…” dedi.

Gıda enflasyonunu düşürmek için tarımın planlanmasının gerektiğini belirten Gökçel, “AKP’nin tarımsal ve hayvansal üretim envanteri yok, veri tabanı yok. Şu anda memleketimizde hangi alanda ne yetişiyor, ne kadar yetişiyor, ne kadar hayvan varlığımız var, bunu bilmiyoruz, Tarım Bakanı da bilmiyor.

Elimizde bir veri olmazsa üretimimizi nasıl planlayacağız? Gıda enflasyonunu düşürmek için tarımı planlamak gerekiyor. Üretici desteklenmeli, desteklerseniz cefakâr çiftçimiz her şeyin en güzelini üretir, ama siz çiftçiyi toprağını süremeyecek hâle getirdiniz. Mazotu 22 lira oldu, çiftçi tarlasını nasıl sürsün? Bir tek sebze fidesinin tanesi 7 lira, çiftçi bunu nasıl alıp tarlasına diksin? 25 kiloluk göz taşı 1.500 lira, ilacın yanına yaklaşılmıyor, çiftçi hastalık ve zararlara karşı nasıl mücadele etsin?

Sizin yanlış kararlarınız yüzünüzden gübre fiyatları o kadar arttı ki çiftçi tarlasına gübre atmadan ekim yapıyor; besiciler yem alamadığı için zarar ediyor, süt inekleri kesime gönderiliyor; anası da, danası da gidiyor.

Çiftçi maliyetlerin altında ezilirken, siz de gidip yurt dışından pahalıya hayvan ithal ediyorsunuz, tarım ürünü ithal ediyorsunuz. Sizin ithalatçı bir iktidar yapınız var...” görüşlerini dile getirdi.