Kent ortasındaki viraneler… | MERSİN MOZAİK

Kent ortasındaki viraneler…

Kent ortasındaki viraneler… mersinmozaik.com

Form Alışveriş Merkezi faaliyete girmeden önce Yenişehir Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde yüzlerce kişinin istidam edildiği ADESE, karşısında GROSERİ bölge sakinlerinin uğrak yeriydi. Turistler ADESE’ye otobüslerle gelip alışveriş yaparlardı… Ne acıdır ki her iki işletmede viraneye dönüşmüş durumda.

Bütüncül planlamadan uzak, rant odaklı hacmi büyüyen Mersin’de, bazı bölgeler gözdeleşirken, bazı bölgeleri ise kaderine terk ediliyor.

Kent merkezine konumlanmasına izin verilen Alışveriş Merkezleri kentin ekonomik, sosyal ve kentsel konumunun çarpıklaşmasını beraberinde getiriyor.

Mahalle aralarındaki bakkal, tuhafiye, zücaciye, manav, tuhafiye vb. küçük ticarethanelerin yanı sıra orta ve büyük işletmelerinde sonunu getiriyor…

Form Alışveriş Merkezi faaliyete girmeden önce Yenişehir Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde yüzlerce kişinin istidam edildiği ADESE, karşısında GROSERİ bölge sakinlerinin uğrak yeriydi. Turistler ADESE’ye otobüslerle gelip alışveriş yaparlardı…

Ne acıdır ki her iki işletmede viraneye dönüşmüş durumda.

Başta Form Alışveriş Merkezi olmak üzere kent merkezinde açılmasına izin verilen Palm-Citiy, Sayapark gibi ticari kompleksler, tarihi Mersin ve çevresini ekonomik ve sosyal yönden çöküntü bölgesine dönüştürdü…

İçinden geçtiğimiz süreçte bezer anlayışla Çamlıbel Balıkçı Barınağı ve çevresinde Su Sporları Merkezi adı altında proje uygulanmak isteniyor.

Mersin’de özellikle son yıllarda kent bileşenleri ve iç dinamikler adeta yok sayılarak dışarından dayatılan projeler uygulanarak kentin belleği de siliniyor.

Çamlıbel Balıkçı Barınağı ve çevresine dönük projede soru işaretlerinin bulunduğunu savunan Mersin Mimarlar Odası yargıya başvurdu.

Kentin çehresini değiştirip toplumun yaşamını etkileyen plan ve projeler oldubittiye getirilmemelidir…