Türkiye Akkuyu Nükleer Santrali’nden Dışlanacak mı? | MERSİN MOZAİK

Türkiye Akkuyu Nükleer Santrali’nden Dışlanacak mı?

Türkiye Akkuyu Nükleer Santrali’nden Dışlanacak mı? mersinmozaik.com

Türk Yüklenici Firma IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi”İnşaattaki tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, Rus ortaklı Akkuyu Nükleer A.Ş., Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesi olan taraflar arasındaki Sözleşme’yi feshederek, Proje’deki Türk paydaşlığı ortadan kaldırmaya çalışmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak Rus menşeili başka bir şirketi tayin etmek niyetindedir..."

Gündeme geldiği günden beri başta çevreciler olmak üzere kamuoyunun azımsanmayacak ölçüde bileşenlerinin karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye’yi derinden etkileyecek soruna dönüşecek gibi.

Santralin inşa çalışmalarını ortak yürüten Rus ve Türk firmalarının katılım dengesinin değiştirilmek istediği bildirildi.

Türk yüklenici IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yaptığı açıklamada, eşit hissedar oldukları girişimden dışlanmak istendikleri belirtilerek,” Rus menşeili JSC Concern Titan-2 şirketiyle eşit oranda hissedar olduğu Tıtan2 IC İçtaş İnşaat A.Ş. Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında akdedilen 15.07.2010 tarihli Hükümetlerarası Andlaşma uyarınca yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin Genel Yüklenicisi olarak tayin edilmiş ve bu hususta Proje işvereni olan Rus ortaklı Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Tıtan2 IC İçtaş İnşaat A.Ş. arasında Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi (“Sözleşme”) 22.07.2019 tarihinde imzalanmıştır.

Proje işvereni Akkuyu Nükleer A.Ş., 26.07.2022 tarihinde gönderdiği yazı ile, taraflar arasındaki Sözleşme’yi haksız şekilde feshetmiş olup, Tıtan2 IC İçtaş İnşaat A.Ş.’nin Proje’deki genel yüklenici sıfatı hukuka aykırı olarak sona erdirilmiştir. Aynı yazıda, Proje kapsamındaki işlerin derhal durdurulması talimatı verilmiştir.

IC İçtaş İnşaat A.Ş. olarak Proje’ye katılımımızın ardından, inşaatın ve Proje’nin ilerleyişi tüm çevrelerin malumu olduğu üzere büyük bir hızda başlamış ve Sayın Cumhurbaşkanımızın/Devletimizin ilk reaktörün 2023 yılı içerisinde devreye alınmasına ilişkin hedefinin gerçekleştirilmesi için büyük bir gayretle çalışmalar yürütülmüştür. Nitekim, Projenin inşaası kapsamında Şirketimizin, genel yüklenici olan Titan2 IC İçtaş İnşaat A.Ş. bünyesine katılmasıyla, sayısı 20 binden fazla olan Türk personelin istihdamı sağlanmış ve Türk tedarikçiler ile alt yüklenicilerin Proje’ye aktif katılımı sağlanmıştır…” denildi.

 Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve ileriye dönük milli nükleer endüstri yeteneğinin önünü kesilmek istediğinin altının çizildiği açıklamada ayrıca şu görüşler dile getirdi,”İnşaattaki tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, Rus ortaklı Akkuyu Nükleer A.Ş., Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesi olan taraflar arasındaki Sözleşme’yi feshederek, Proje’deki Türk paydaşlığı ortadan kaldırmaya çalışmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak Rus menşeili başka bir şirketi tayin etmek niyetindedir.

Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve ileriye dönük milli nükleer endüstri yeteneğinin önünü kesmek olduğu şüphesizdir. Projenin durdurulması ve tahliye süreçlerine başlanması ile de Proje’nin selametinin büyük oranda etkileneceği, böyle bir kararın uygulanmasının telafisi imkansız büyük zararlara yol açacağı kaçınılmazdır. Nitekim, tamamlandığında Ülkemizin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılayacak Akkuyu NGS Projesi kapsamındaki ünitelerin işletmeye alma ve bununla bağlı olarak elektrik üretiminin gecikmesi nedeniyle milli güvenlik siyasetinde çok önemli yeri olan enerji arz güvenliğinin sağlanması anlamında telafi edilmesi mümkün olmayan menfi etkilerin ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir. Bu husus, aynı zamanda, Proje’deki Türk paydaşlığının önüne geçmek suretiyle, Türk personel istihdamını ve Türk teşebbüslerinin Proje’deki dahlini sona erdirmekle kalmayacak, ilk reaktörün 2023 yılı içerisinde devreye alınması hedefini de geciktirerek ülkemiz açısından çok ciddi bir ekonomik kayba neden olacaktır.

Gelinen noktada, konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz.”