Kentsel dönüşüm yanlış yerden başlamış! | MERSİN MOZAİK

Kentsel dönüşüm yanlış yerden başlamış!

Kentsel dönüşüm yanlış yerden başlamış! mersinmozaik.com

Teknik çevrelerde üçüncü kuşak yapılaşma kapsamındaki özellikle Gazi Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Bulvarları ile İstiklal, Silifke, Çakmak, Kuvayi Milliye caddeleri ve anarterlerdeki çok katlı yapılarda, o tarihlerde gündemde olmayan Deprem Yöntmenlikleri uygulanmadığından ilgili binaların acil olarak kontrolden geçirilmesi savunuluyor.

Gündeme geldiği günden beri bazı çevrelerin her derde deva olarak gördükleri kentsel dönüşüm Mersin’de adeta kağnı hızıyla yürüyor.

 

Daha önce Yenişehir’den başlaması planlanan kentsel dönüşüm uygulaması doğuya kaydırılarak yapılaşmanın bulunmadığı Akdeniz-Çay Mahallesindeki Ataş arazisinde start aldı. Oysa teknik çevreler, deprem riskine işaret ederek kentin bazı bölgelerindeki yapı stokunun yaşlı olduğuna dikkat çekip kentsel dönüşümün merkezden başlamasını savunuyorlar.

 

Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman’ın “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek...” yolundaki değerlendirmesi teknik çevrelerin tezini doğruluyor.

Mersin’de 1970’li yıllarda başlayan yapsat furyasıyla oluşan 3. kuşak yapılar yıpranma sınırına dayanmış durumda. 1970’li yıllarda tohumlanan apartman kültürünün sonucu olarak Mersin’i çarpık fiziki değişikliğe uğratan, kâr eksenli yapsatçılık ürünü 40 yaşını doldurmuş binaların risk taşıdığı düşünülüyor.

Arşivleri göz attığımızda, Kentsel Dönüşümün yoğun tartışıldığı günlerde, kent planlamasının bir bütün olduğuna vurgulayan Mimarlar Odası önceki Başkanı Sabri Konak, “Öncelikli olarak, günümüz Mersin’inin üzerine yapılandığı başta Cami şerif, Mahmudiye, İhsaniye, Bahçe, Çankaya, Mesudiye, Turgut Reis ve Kiremithane mahalleleri olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile deniz arasında kalan bütün bölge toptan ele alınıp değerlendirilmelidir. Başlatılan çalışmanın yan etkileri de olacaktır. Bunlar hesaplanmış mıdır? İstiklal Caddesi çeperi küçük parsellerden oluşan çöküntü bölgesine dönüşmüştür. Buraların acilen rehabilitasyonu yoluna gidilmelidir. Belediyelerce gerekli çalışmalar yapılmadığı için girişimciler bu bölgelere girmemektedir...”yolundaki saptamalarıyla karşılaşıyoruz.

 

 Anımsanacağı gibi, 2020 yılı ortalarında Yenişehir Belediyesi, Pirireis Mahallesindeki 88 evlere çürük raporu vererek yıkım kararı aldırmış ve bazıları yıkılmıştı. Teknik çevrelerde üçüncü kuşak yapılaşma kapsamındaki özellikle Gazi Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Bulvarları ile İstiklal, Silifke, Çakmak, Kuvayi Milliye caddeleri ve anarterlerdeki çok katlı yapılarda, o tarihlerde gündemde olmayan Deprem Yöntmenlikleri uygulanmadığından ilgili binaların acil olarak kontrolden geçirilmesi savunuluyor.