Zafer Çarşısı sorunu gündemi ısıtıyor… | MERSİN MOZAİK

Zafer Çarşısı sorunu gündemi ısıtıyor…

Zafer Çarşısı sorunu gündemi ısıtıyor… mersinmozaik.com

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak,“Kırmızı lacivert İş Hanı’yla ilgili Çevre Bakanlığının onayı bulunan riskli yapı onayı var bunu inkâr etmiyorum. Bizde tebligatlar yaptık. Bazı esnaflarımız boşaltı. Tebligatların bir kısmının ulaşmadığı yerlere yeniden ulaştıracağız. Bakanlığın onayladığı riskli alan varsa, bunun yıkımı büyükşehirlerde ilçe belediyesine aittir. Bunun altını çizelim. Bunu Vahap Beyin gözünün içine bakarak söyledim…”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçerin,”Zafer Çarşısı Siyasi Malzeme olarak kullanılmasın…”yolundaki çağrısından sonra, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da TOKİ ile işbirliği çağrısında bulundu.

Toplantıya AKP Mersin Milletvekilleri Sibel Söylemez ve Ali Kıratlı da katılarak görüş bildirdiler.

Kırmızı Lacivert İş Hanı’nın depreme dayanaksız olduğunu kabul eden Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporuna göre yıkılması gerektiğini söyledi.

Zafer Çarşısındaki esnaf ise deprem raporunun yeniden alınmasını ve burasının yıkılması halinde kendilerine yer verilmesini istiyor.

Esnafla bir araya gelerek konuyu değerlendiren Gültak, Kırmızı Lacivert İş Hanı’nın depreme dayanıksız olduğunu, yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini açıkladı.

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü, esnafın mağdur edilmeden sorunun çözülmesi çağrısında bulundu.

1 milyon Mersinliye hizmet ettiklerini vurgulayan Algüllü, “Esnafların mağdur edilmemesi adına gerekli çözümlerin üretilmesi için öncü olmasını Sayın Valimizden talep ediyoruz. Sürecin başından beri yanımızda olan, esnafın sürekli arayıp soran, her aradığımızda ulaştığımız Akdeniz Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Yasal süreç devam ediyor. Zafer Çarşısıyla ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisinde Başkanımıza yanlış bilgiler verdiler. Bu konu hepimizin konusu, Zafer Çarşısı hepimizin çarşısı, Mersin’in ortak çarşısı. Çarşıda 300 kişi olabiliriz ama en az 1 milyon Mersinliye hizmet ediyoruz. Mersin’in bir tane balık pazarı, bitpazarı var. Bunları mezbele diye tanımlamak doğru değil, bir meclis üyesine hiç yakışmamıştır, kendisini sorumluluk alarak istifa etmeye davet ediyoruz. Umarım esnaf mağdur olmadan bu sorun çözülür dedi…” dedi. 

Zafer Çarşısı sorununun uzun süredir devam ettiğini belirten Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak,“Kırmızı lacivert İş Hanı’yla ilgili Çevre Bakanlığının onayı bulunan riskli yapı onayı var bunu inkâr etmiyorum. Bizde tebligatlar yaptık. Bazı esnaflarımız boşaltı. Tebligatların bir kısmının ulaşmadığı yerlere yeniden ulaştıracağız. Bakanlığın onayladığı riskli alan varsa, bunun yıkımı büyükşehirlerde ilçe belediyesine aittir. Bunun altını çizelim. Bunu Vahap Beyin gözünün içine bakarak söyledim. Hatta burada ben taşeron firmayım, mal sahibi sensin, davayı açan sensin, bütün işlemleri başlatan sensin, yasadaki ve mevzuattaki bir konuyu incelemediğin için beni esnafla karşı karşıya gidermeye çalışıyorsun. Ben burada taraf değilim. Bu işlerin buraya gelmesinin sağlayan da sensin. Yasalları uygulayacağım buna mecburum. Yasa ne diyorsa Kırımızı Lacivert İş Hanı’yla ilgili yasalar çerçevesinde yürütme zorundayız” şeklinde konuştu. 

Kavgaya gerek olmadığını vurgulayan Gültak özetle,“Bende bir esnaf çocuğuyum. Zafer Çarşısı konusunu uzun zamandır tartışıyoruz. Esnaf kardeşlerim çok kez yanıma geldiler. Her seferinde onlara şunu söyledim. Gidin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanıyla ortak bir yol bulun. ‘Kavga etmeyin. Gerek yok dedim…’ Buranın yıkılıp yeniden revize edilmesi, yeniden pasajların yapılması yeni bir iş değil. Bunu bende, esnafta inkâr etmiyor. Bir Çiçek Pasajı var. Klimalı, ışıl ışıl burada esnaf günde 3 müşteri giriyorsa, Çiçek Pasajına 30 müşteri giriyor. Onu biz yaptık. Bizim derdimiz burada kimseye siyasi olarak bir şey söylemek değil ama esnafla didişmenin bir anlamı yok. Dolayısıyla burada yapılacaksa ki 2015 yılında Mersin merkezle ilgili 7567 bakanlar Kurulu kararıyla bu bölgenin yenileme alanı ilan edilmiş. Esnaf kaliteli hizmet versin. Bu pasajlar yeniden yapılınca otomatikman yeniden park alanları, alanlar çıkar. Burası yıkılacaksa esnaf karşısına formülle çıkmalı. Burayı yıkılacak 2 yıl sonra bitecek. 2 yıl idare edin tekrar burada size yer vereceğim. İki yıl boyunca size kira desteği vereceğim diye meseleye yaklaşmak lazım…” görüşlerini dile getirdi. 

Diğer yandan, AKP Mersin Milletvekilleri Sibel Söylemez ve Ali Kıratlı da sorunun çözümü için ilin 13 milletvekilinin ortak hareket etmeleri gerektiğini bildirdiler.