Kelenderis’in incisi | MERSİN MOZAİK

Kelenderis’in incisi

Kelenderis’in incisi mersinmozaik.com

Mozaik kente gelen gemiciler için bir tür kent planı olabileceğini belirten Profesör Levent Zoroğlu, eserin 5. veya 6. yüzyıl ait olabileceğini not düşüyor.

Bölgenin turizme açılmayı bekleyen eşsiz güzelliklerinden birisi de Kelenderis Mozaiği.

Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Levent Zoroğlu’nun henüz doçentken yürüttüğü Aydıncık kazılarında ortaya çıkan “Kelenderis Mozaiği” bölgedeki eşsiz kültürel değerlerden birisi.

Mozaikte işlenen görüntün geniş alana yayılan tersanede bulunan irili ufaklı mozaiklerin en muhteşemi olup adeta inci niteliğinde.  

Tamamen ortaya çıkarılan mozaik 2005 yılında korunması için camekâna alınmış.

Prof.Dr. Zoroğlu’nun 1992 yılında çevredeki örenler araştırılırken keşfedip ortaya çıkardığı mozaik, uzun yıllar plastik vb. malzemeler altında ilkel koşullarda kalsa da zarar görmedi.

12 metreye 3.2 metre ebadındaki mozaikte figür olarak, üzerinde antik liman, iki gemi ve kentin bir bölümü işlenmiştir. İnsan ve hayvan figürünün bulunmadığı mozaik renk uyumuyla eşsiz güzelliktedir.

Mozaik kente gelen gemiciler için bir tür kent planı olabileceğini belirten  Profesör Levent Zoroğlu, eserin 5. veya 6. yüzyıl  ait olabileceğini not düşüyor.

Profesör Levent Zoroğlu, 2020 yılında İçel Sanat Kulübü’nün bölgeye düzenlediği gezide katılmacılara,”Burasının durumunu mümkün olduğunca çak paylaşıp görüşe kapalı alan mozaiğin  açılmasına katkı sağlayabilirsiniz…”şeklinde konuşmuştu.