Oduncu, "Tüm yaşam alanlarının başta deprem olmak üzere, değişen iklim düzeni de gözetilerek diğer hava olayları kaynaklı felaketlere dayanıklı hale getirilmesi insan yaşamının korunması açısından artık yadsınamaz bir gerçeklik haline gelmiştir. Bu anlamda Batman’ın depreme dayanıklı, alt ve üst yapısı yeterli, havası temiz ve imar durumu insan onuruna yaraşır bir kent haline getirilmesi iktidarın ve yerel idarelerin en temel sorumluluğudur..."
Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, İçişleri Bakanı Ali YERLİKAYA tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle, 19 Kasım 2023 günü meydana gelen yağış sonucu oluşan selde yaşanan can kayplarını dile getirerek sorular yöneltti.
Oduncu, havası temiz ve imar durumu insan onuruna yaraşır bir kent haline getirilmesi iktidarın ve yerel idarelerin en temel sorumluluğu altını çizdiği önergesinde şu görüşleri ifade etti:
Batman’da 19 Kasım 2023 günü gece saatlerinde başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden aşırı yağıştan dolayı büyük bir yıkıma neden olan bir sel felaketi meydana gelmiştir. Yaşanan sel felaketinde 7 kişilik aile sele kapılmış, biri kadın 3'ü çocuk 4 kişi yaşamını yitirmiştir. Dere yatağına gecekondu diye nitelendirilebilecek birçok evin inşa edildiği, esas yıkımın dere yatağına inşa edilen bu evlerde olduğu, ondan fazla evin tamamıyla sel suları ile sürüklenen balçık ve artıklar arasında kaldığı, bazı evlerin ise tamamen yıkıldığına dair görüntüler kamuoyuna yansımıştır. Selin verdiği tahribatın boyutu ve kaç yurttaşımızın bu felaketten etkilendiği henüz tam olarak bilinmemektedir.
Hatırlanacağı üzere 2006 yılında da ilimizde büyük bir sel felaketi yaşanmış ve sekizi çocuk olmak üzere 11 yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Yaşanan sel felaketi aradan geçen bunca yıla rağmen kentin en temel sorunlarından olan alt yapı eksikliğine dair ciddi bir çalışmanın yapılmadığını ve dere yataklarındaki yapılaşma sorunun çözülmediğini göstermiştir.
Tüm yaşam alanlarının başta deprem olmak üzere, değişen iklim düzeni de gözetilerek diğer hava olayları kaynaklı felaketlere dayanıklı hale getirilmesi insan yaşamının korunması açısından artık yadsınamaz bir gerçeklik haline gelmiştir. Bu anlamda Batman’ın depreme dayanıklı, alt ve üst yapısı yeterli, havası temiz ve imar durumu insan onuruna yaraşır bir kent haline getirilmesi iktidarın ve yerel idarelerin en temel sorumluluğudur.
Bu bağlamda;
1. Batman’da yaşanan sel felaketinin yol açtığı maddi zarar ne kadardır?
Evleri ve işyerleri sel suları altında kalan yurttaşların zarar ziyan tespiti yapılmış mıdır?
Zararın tanzimi konusunda herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
2. Batman’da sel felaketi öncesinde yurttaşlar uyarılmış mıdır?
Sel felaketinin etkisini azaltmak amacıyla neden önleyici tedbirler alınmamıştır? Yaşanan sel felaketinde tedbirlerin alınmaması ile ilgili kamu görevlilerin ihmali var mıdır?
3. Kanun değişikleri ile tarım arazileri ve dere yataklarının imara açılmasıyla yaşanabilecek sel gibi afet riskleri neden dikkate alınmamaktadır?
Dere yataklarının imara açılması nedeniyle gerçekleşen sel felaketinin sorumluluğunu üstlenecek misiniz?
4. Sel felaketi sonrası kanalizasyon sularının şebeke suyuna karışmış olma ihtimali var mıdır?
Eğer varsa bu duruma ilişkin önlem aldınız mı?
5. Türkiye’de afet riskini azaltmak için hükümetinizin bir politikası var mıdır?
Doğa olayları yaşanırken insanca yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli kentler inşa etmek için bir planınız var mıdır?